Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Θετικά έκλεισε η χρονιά στην Τριφυλία για το καρπούζι

Σε ισχυρά χαρτιά των ελληνικών εξαγωγών καρπουζιού αναδεικνύονται φέτος η πρωιμότητα και η ποιότητα, με τις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας να διανύουν, μέχρι στιγμής, μια καλή χρονιά, αξιοποιώντας και την αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τόσο για το καρπούζι όσο και για το πεπόνι στη χώρα μας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2015 και 2016. Σύμφωνα με στοιχεία ΟΣΔΕ, που παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», το 2015 η καλλιέργεια του καρπουζιού έφτασε τα 58.867 στρέμματα και το 2016 οι αντίστοιχες εκτάσεις ήταν 58.287 στρέμματα.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2015 κατείχε την 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ των εξαγωγικών χωρών, την οποία διατήρησε και το 2016, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών, αγγίζοντας τους 178.000 τόνους.
Σε ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι "μία από τις καλύτερες χρονιές διένυσε το καρπούζι για την Τριφυλία, μια περιοχή πρώιμη, όπου η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. 'Ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές η φετινή, με καλή ποιότητα, καλές αποδόσεις και αυξημένες εξαγωγές', λέει ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Η μέση τιμή για την ποικιλία Μπουκάλα ήταν στα 0,34 ευρώ /κιλό και για την ποικιλία

Στρογγυλά στα 0,25- 0,26 ευρώ ανά κιλό. 'Γενικώς, ήταν μια καλή χρονιά. Σε αυτό συνετέλεσε ο καλός καιρός που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη και, γενικώς, το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαμε ηλιοφάνεια και πολύ καλές συνθήκες', τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Η παραγωγή στην περιοχή κυμάνθηκε στους 40.000 έως 42.000 τόνους περίπου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατευθύνεται προς εξαγωγές σε 24 χώρες. 'Υπήρχε ζήτηση και ενδιαφέρον και αυτό οφείλεται κυρίως στις καλές συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει στις αγορές του εξωτερικού', προσθέτει ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας".
Τέλος, να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Μεσσηνία καλλιεργούνται 2.313 στρέμματα για το έτος 2016, ενώ, το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.321.
Α.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα