Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Παζάρι Αντικών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας χωρίς το «Πρόγραμμα»…

Χωρίς το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» διοργανώνεται φέτος για 13η συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας υπαίθριο παζάρι αντικών, στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», με ανοιχτή επιστολή της προέδρου του, Τζίμας Ιμιρζιάδη, προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, αποσύρθηκε από τη διοργάνωση του Παζαριού Αντικών που επί 12 συνεχή χρόνια η ίδια και ο Νίκος Ιμιρζιάδης εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν, δηλώνοντας την απογοήτευσή τους για την εγκατάλειψη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, κυρίως στο θέμα της ανάπλασης και της γκρεμισμένης μάντρας. Επίσης, για επείγοντα και λειτουργικά προβλήματα της Παλιάς Πόλης όπου ο Δήμος, ακόμα, δεν έχει δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες ο Δήμος Τριφυλίας για το Παζάρι αναφέρεται πως αυτό αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Τριφυλίας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Συλλόγου για την Προστασία & Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.
Και τονίζεται: «Είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Χιλιάδες αντίκες, παλιά ελληνικά έπιπλα, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, πίνακες, δίσκοι από βινύλιο, παλαιά βιβλία, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα θα απλωθούν σε 25 περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων απ’ όλη την Ελλάδα. Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ, επισκέπτες, κάτοικοι και παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο λιθόστρωτο σοκάκι, να περιεργαστούν τις συλλογές, να θαυμάσουν και να αγοράσουν παλαιά αντικείμενα. Η θέση ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Άνω (Παλιάς) Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο.Παράλληλα, στο χώρο του παζαριού, σε έναν καταπράσινο, δημοτικό κήπο, μουσική και εικαστικά δρώμενα θα κάνουν τα βράδια ομορφότερα. Στο τέλος του παζαριού, ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, υπάρχουν όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, ανοιχτά όλη μέρα, με γευστικά τοπικά πιάτα και όχι μόνο. Σημειώστε τις ημερομηνίες: 7 έως 13 Αυγούστου και ελάτε να περιηγηθείτε στο ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Η εμπειρία θα είναι μοναδική».
Η φετινή διοργάνωση, εκτός του ότι δε συμμετέχει το «Πρόγραμμα», έχει και άλλη μια σημαντική και ουσιώδη παράμετρο. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του δελτίου Τύπου, εγκαταλείπεται ο όρος «Παλιά Πόλη», που και ο ίδιος ο δήμαρχος είχε υιοθετήσει τα περασμένα χρόνια. Μάλιστα, το 2015, στην έναρξη του Παζαριού, είχε τονίσει: «Στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, σ’ αυτό τον ιστορικό, μυστηριακό, αισθηματικό τόπο, τον πνεύμονα και την αναπνοή της πόλης και του Δήμου μας, αρχίζει και επίσημα το παζάρι αντικών, που είναι ένας θεσμός ο οποίος είναι καθιερωμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Είναι ένας θεσμός ο οποίος και κοσμεί και κυρίως δένει και προσάδει έναν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κι ένα ιδιαίτερο χρώμα σ’ αυτή την Παλιά Πόλη, που, όπως σας είπα και στην αρχή, είναι η πόλις της ιστορίας μας, το κομμάτι της ιστορίας μας, των αισθήσεών μας, των αναμνήσεών μας, αλλά κυρίως της προοπτικής, γιατί αυτή η πόλη σηματοδοτεί μια προοπτική ανάπτυξης, τόσο τουριστική, τόσο ιστορική, τόσο πνευματική και, νομίζω, είναι ένας χώρος ο οποίος όλοι οι Έλληνες πρέπει κάποια στιγμή να τον επισκεφθούν, γιατί δε θα τους προδώσει ποτέ!».
Πλέον, ο όρος «Παλιά Πόλη» και το concept αυτής με το μεγαλείο που εξέπεμπε και αναδείκνυε, αντικαταστάθηκε (ή αποκαταστάθηκε στο ορθό, κατ' άλλους) με τον όρο «Άνω Πόλη», που είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός του σημείου που επί χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούν στην καθομιλουμένη περισσότερο ως «Πάνω Πόλη».
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα