Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Despacito: Το λάτιν «πορνογράφημα» των δισεκατομμυρίων λογοκρίνεται

Για μια χώρα στην Ασία είναι "ένα πορνογράφημα που απειλεί τον κοινωνικό ιστό και το Ισλάμ". 



Για όλους Όπως ανακοίνωσε η Universal Music Latin Entertainment, το αδιαπραγμάτευτο hit του καλοκαιριού από τη λατινική Αμερική, το "Despacito" των Louis Fonsi & Daddy Yankee είναι ένα τραγούδι-φαινόμενο.
Η Μαλαισία αντιστέκεται σθεναρά στην επίθεση των Fonsi & Yankee μετά την απαγόρευση του "Despacito" για τους"ασεμνους στίχους" του.Μέσα σε έξι μόλις μήνες το τραγούδι που έκανε την λάτιν ποπ ξανά τάση στη μουσική βιομηχανία κατάφερε να αναδειχθεί στο πλέον παιγμένο μέσω από υπηρεσίες streaming κομμάτι όλων των εποχών μετρώντας ήδη 4,6 δισεκατομμύρια streams σε όλες τις πλατφόρμες από τον Ιανουάριο.

Το τραγούδι που βρίσκεται στην κορυφή των charts σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο & Αυστραλία ξεπέρασε το "Sorry"¨του Τζάστιν Μπίμπερ και των άπειρων remix του που μέχρι σήμερα είχαν το ρεκόρ με 4,38 streams.
To "Despacito" που σημαίνει "Πιο Αργά" δεν άργησε να εκτοξευθεί στην κορυφή της δημοφιλίας από τις 13 Ιανουαρίου, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε.
Επιπλέον το κομμάτι αλλά και το remix του με συμμετοχή τον Μπίμπερ που μοιάζει να κουβαλάει ένα Άγγιγμα του Μίδα είναι και το ισπανόφωνο video με τις περισσότερες θεάσεις στο YouTube μέσα σε ένα 24ωρο στο Vevo του YouTube.
5,4 εκατομμύρια πάτησαν το play. Tέλος είναι το ισπανόφωνο video με την πιο διθυραμβική πορεία φτάνοντας τα δύο δισεκατομμύρια views σε 154 ημέρες.

Ο 39χρονος τραγουδιστής, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στην παγκόσμια απήχηση του κομματιού λέγοντας ότι το "Despacito" ενώνει τον κόσμο σε καιρούς "που θέλουν να μας διασπάσουν και να χτίσουν γύρω μας τείχη.

Ο τεχνοκράτης Sir Lucian Grainge, διευθύνων σύμβουλος της Universal Music Group αναφέρθηκε στο τεχνολογικό κομμάτι της αναπάντεχης λάτιν επέλασης λέγοντας στο BBC ότι "η επιτυχία του Despacito αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες streaming έχουν εκδημοκρατίσει τη μουσική αγορά.
Λογοκρισία για άσεμνους στίχους

Ο υπουργός επικοινωνιών και πολυμέσων Salleh Said Keruak δήλωσε ότι οι στίχοι "δεν είναι κατάλληλοι για ακρόαση" προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυβέρνησης -ή αλλιώς να συμμορφωθούν.

"Ενθαρρύνουμε τους ιδιωτικούς σταθμούς της Μαλαισίας να ασκούν αυτολογοκρισία" είπε για το κομμάτι με τους "πορνογραφικούς" στίχους.

"Λυπάμαι που αυτά τα προβληματικά τραγούδια δεν λογοκρίνονται από τα υπουργεία. Καλώ τις αρχές να απαγορεύσουν αυτό το τραγούδι και άλλα τραγούδια που περιέχουν σέξι και βίαιους στίχους που δεν είναι κατάλληλοι με τις προσταγές με το Ισλάμ και τον ανατολικό μας πολιτισμό" είχε πει νωρίτερα η Parti Amanah Negara του ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας.

Τέλος η πολιτικός Atriza Umar του ισλαμικού κόμματος Amanah είπε ότι "σεβόμαστε το δικαίωμα της ψυχαγωγίας, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ευπρεπείς κατευθυντήριες γραμμές, ώστε η ψυχαγωγία να μην φθείρει τον κόσμο, αλλά να γίνεται καλύτερος".

Η Umar περιέγραψε το "Despacito" ως "πορνογράφημα" ακατάλληλο για μικρά παιδιά που "καταστρέφει τον ηθικό ιστό της κοινωνίας".

Οι πολιτικοί παραδέχονται ότι η ψηφιακή διάθεση "ανόσιων" προϊόντων σήμερα δυσκολεύει το έργο τους.

Η Μαλαισία έχει αυστηρούς νόμους λογοκρισίας και έχει απαγορεύσει πολιτιστικά προϊόντα πολλών δημιουργών (τραγούδια & ταινίες) στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα