Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο Βαρουφάκης απαντά μέσω Guardian: Το plan Β δεν ήταν ασαφές, ο Τσίπρας με επέλεξε γι'αυτό

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/
 ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Για βαθιά ασυνέπεια κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας του στα όσα είπε για εκείνον, με επιστολή του στον Guardian.
Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε μεγάλα λάθη και όταν ρωτήθηκε για το αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν ένα από αυτά απάντησε ότι το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών «ήταν τόσο ασαφές που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ήταν απλά πολύ αδύναμο και αναποτελεσματικό».
Με την επιστολή του στον Guardian, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι παρουσίασε το σχέδιό του στον κ. Τσίπρα πριν γίνουν οι εκλογές και για αυτό επισημαίνει ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δείχνει βαθιά ασυνέπεια. Γιατί, όπως αναφέρει, είτε ο ίδιος ήταν η σωστή επιλογή γιατί το σχέδιό του ήταν πειστικό, είτε το plan B δεν ήταν πειστικό και κατά συνέπεια ο κ. Τσίπρας έκανε λάθος επιλέγοντάς τον ως υπουργό Οικονομικών.
Αναλυτικά:

«Δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδιά μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της Τρόικα και την αντίδραση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση της Τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και με επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών (υποθέτει κάποιος) με βάση την αξία τους, η απάντησή του αντικατοπτρίζει βαθιά ασυνέπεια.
Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγούμαι της ''σύγκρουσης'' με την Τρόικα των δανειστών της Ελλάδας γιατί τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και έτσι ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.
Να επιχειρηματολογείς, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το plan B μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε για αυτό είναι υποκριτικό, αν και διορατικό, γιατί αποκαλύπτει το άτοπο της διατήρησης μίας ριζοσπαστικής κριτικής στους προκατόχους του ενώ υιοθετεί το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Καθώς η περιγραφή μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη, δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα άλλο εδώ για εκείνη την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, που προχωρά με οδυνηρό ρυθμό υπό τις διατάξεις του τρίτου προγράμματος διάσωσης, τα νέα μη βιώσιμα δάνεια και της αυτο-ενισχυόμενης λιτότητας που εξασθενεί την ανάπτυξη. Είναι το να παίζεις τον ιδανικό φυλακισμένο στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από εκείνο που ο κ. Τσίπρας απορρίπτει ως αδύναμο και αναποτελεσματικό; Αυτό είναι το ερώτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα