Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Στουρνάρας: «Nωρίς για έξοδο στις αγορές, να προηγηθούν ιδιωτικοποιήσεις»

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Wall Street Journal.
«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» σημειώνει στο πρώτο σχόλιο μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε έκθεσης για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδας έστειλε σήμα για αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη.
«Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για την ώρα εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό για να βγούμε στις αγορές αργότερα» τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Στουρνάρα έρχονται σε μια περίοδο που φουντώνει η

φημολογία περί παρασκηνιακών κινήσεων για πραγματοποίηση από την κυβέρνηση μιας δοκιμαστικής εξόδου στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και δοκιμαστική έξοδο πριν τις 27 του μήνα, καθώς εκείνη την ημέρα αποφασίζει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του «επί της αρχής» στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια απόφαση που πιθανότατα θα συνοδευτεί από την ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα σχόλια του κ. Στουρνάρα καταδεικνύουν μια διάσταση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους για το πώς η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της. Ορισμένα από αυτούς επιθυμούν μια συμβολική επιστροφή στις αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην έλλειψη σαφήνειας από μέρους των δανειστών στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Εάν οι εταίροι δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους στο θέμα του χρέους και εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πακέτο διάσωσης θα είναι αναπόφευκτο» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
«Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη στάση της και να συζητήσει την αγορά ελληνικού χρέος φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές φτάσουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα