Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Να προχωρήσουν στην εγκατάστασή των POS συνιστά στους δικηγόρους ο Κ. Μαργέλης

Παράνομα κρίθηκαν τα POS στους δικηγόρους από τα Προσωπικά Δεδομένα
Να εγκαταστήσουν τερματικά POS στα δικηγορικά τους γραφεία, παρά την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι είναι παράνομο, παρότρυνε χθες τους συναδέλφους του σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαργέλης, μπορεί να κρίθηκε παράνομο, αλλά είναι σίγουρος, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση από πλευράς κυβέρνησης και το μέτρο τελικά θα εφαρμοσθεί, όπως έχει προγραμματισθεί, με τελευταία ημερομηνία εφαρμογής τις 27 Ιουλίου.
Απόφαση
Ο κ. Μαργέλης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν οδήγησε προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα (POS).
Μάλιστα, καθώς, η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση των δικηγόρων προς την ΚΥΑ λήγει στις 27 Ιουλίου, και προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, η Αρχή ανακοίνωσε τη γνώμη στην οποία κατέληξε, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη του αιτιολογικού της γνωμοδότησης.
Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους

στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές».
Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997.
«Να τα βάλουν»

Ο κ. Μαργέλης, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το βέβαιο είναι πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτίωση της συγκεκριμένης διάταξης και θα ενταχθούν οι πελάτες των δικηγόρων στην κατηγορία «καταναλωτές» και έτσι θα ισχύσει η υποχρέωση για εγκατάσταση POS.
Συνέστησε, λοιπόν, στους δικηγόρους, ανεπιφύλακτα, όπως μάλιστα δήλωσε, να συμμορφωθούν σε αυτό το μέτρο και να εγκαταστήσουν μηχανήματα στα γραφεία τους για να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, καθώς προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα που αγγίζουν και τα 1.500 ευρώ μετά τη λήξη της προθεσμίας προσαρμογής.

Της Βίκυς Βετουλάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα