Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Στα 40 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του Brexit;

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 
αποκαλύπτει αποκλειστικό δημοσίευμα της Sunday Telegraph.
Πηγή: DW - Μαρία Καστρισιανάκη, ΛονδίνοΝτέιβιντ Ντέιβις και Μισέλ Μπαρνιέ - AP Photo/Geert Vanden

Επικαλούμενη τρείς ανώνυμους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την EE, η Κυριακάτικη Τέλεγραφ αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλλει 40 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον εμπορικό καθεστώς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης το οποίο θα έχει συμφωνηθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν την διετή προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, απαιτεί 60 δισ. όπως άλλωστε αρχικά είχε δηλώσει ο επικεφαλής των ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ. 
Μετά, κατόπιν πίεσης των Ανατολικοευρωπαικών χωρών το ποσό ανέβηκε στα 100 δισ. Ωστόσο ουδείς, ούτε προφανώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, εννοούσαν σοβαρά ένα τόσο δισθεώρητο ποσό. Το αρχικό ποσό των 60 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,
είναι αυτό που συζητείται. Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας υποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο απ΄ ότι φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις ως προς τις τρείς βασικές προυποθέσεις που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.
Αυτές είναι: οι οφειλές, το καθεστώς των μεταναστών και τα ανοιχτά σύνορα Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Οσον αφορά τους μετανάστες, η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αναφέρεται σε περιορισμό της μετανάστευσης από το 2019 και μετά, αλλά σε "καταγραφή" των εισερχομένων, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Τέλος για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, όλα δείχνουν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν.
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα