Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 24/4, Εκτελείται ο στρατηγός Αναστάσιος Παπούλας – Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο…

Ο στρατηγός Παπούλας, ο Αναστάσιος Παπούλας, ήταν κοντά στα 80, 78 χρονών για την ακρίβεια, κι όμως ουδείς σεβάστηκε τα χρόνια και την ιστορία του· μια μέρα σαν σήμερα, 24 Απριλίου του 1935, ο αξιωματικός που πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασία, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στήθηκε στον τοίχο σαν κοινός προδότης και εγκληματίας και εκτελέστηκε! Γιατί; Διότι ήταν με τους «άλλους» και οι «άλλοι» τότε ήταν οι Βενιζελικοί!
Ο Παπούλας είχε κάνει το ολέθριο «στρατηγικό» σφάλμα να καταθέσει στη Δίκη των Έξι (13 χρόνια πριν) εναντίον του στρατηγού Γεώργιου Χατζανέστη που ενέχετο για την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι φιλοβασιλικοί δεν του συγχώρησαν του Παπούλα ότι στράφηκε στον Βενιζέλο και τον περίμεναν με τα όπλα γεμάτα.
Το 1935, ο Παπούλας συνελήφθη ως συμμετέχων στο αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου κατά της κυβέρνησης των Λαϊκών του Παναγή Τσαλδάρη. Ο Παπούλας ήταν πρόεδρος της οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα, της οποίας ηγέτης ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Ο Παπούλας καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε διά τυφεκισμού στις 24 Απριλίου 1935, αν και του είχε δοθεί χάρη! Οι Βασιλόφρονες είχαν πάρει την εκδίκησή τους!
Γραφεί ο Σπύρος Mαρκεζίνης στην «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» του: «Ήτο εύκολον να προδικάζεται το αποτέλεσμα της δίκης. Εις την δευτέραν εκείνην σειράν άλλωστε επρόκειτο να δικαστούν μεταξύ άλλων άνδρες έχοντες παλαιούς λογαριασμούς με τους τότε επικρατήσαντας. Ο αντιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας, ο στρατιωτικός αρχηγός των επιστράτων του 1916, ο έμπιστος της βασιλίσσης Σοφίας, ο αρχιστράτηγος της Μικράς Ασίας κατά την πρώτην περίοδον της μεταπολιτεύσεως, ο οποίος όμως κατόπιν εδέχθη να παρουσιαστεί ως μάρτυς κατηγορίας εις την Δίκη των Εξ, και στενώς συνδεθείς με τον Ε. Βενιζέλον να αναλάβη τελικώς και την ηγεσίαν της Δημοκρατικής Αμύνης».

Ο Αναστάσιος Παπούλας, στη μέση, με τους επιτελείς του

Στις 22 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα εξεδόθη η καταδικαστική απόφαση. Η ποινή εξετελέσθη Μεγάλη Τετάρτη και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Η πράξη του Παπούλα να καταθέσει στη Δίκη των Έξι ήταν απαράδεκτη, όμως αν και δεν δικάστηκε για εκείνη την απόφασή του, ουσιαστικά για εκείνη καταδικάστηκε! Και πλάι στον Αναστάσιο Παπούλα, τουφεκίστηκε και ο υποστράτηγος Μιλτιάδης Κοιμήσης, μέλος του Στρατοδικείου της Δίκης των Έξι… Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο, γνωστό. Και 13 χρόνια μετά την εκτέλεση των Έξι, τα πάθη ακόμα έβγαζαν φωτιές και ο Εθνικός Διχασμός ακόμα σιγόκαιγε. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης συγκλονίστηκε όταν ενημερώθηκε για την εκτέλεση των στρατηγών που έγινε εν αγνοία του!
Ο Αναστάσιος Παπούλας είχε γεννηθεί στο Μεσολόγγι το 1857 και ήταν γιος του Σπυρίδωνος Παπούλα, αγωνιστή του 1821.
Πριν από τους δύο στρατηγούς, είχε εκτελεστεί στη Θεσσαλονίκη (5 Απριλίου) ο επίλαρχος Στυλιανός Βολάνης για συμμετοχή κι εκείνος στο κίνημα της 1ης Μαρτίου του '35.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα