Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το ΔΝΤ, τα μέτρα και τα spreads


Tου Πασχου Μανδραβελη
Κάποια μέτρα ελήφθησαν (οι δημόσιοι υπάλληλοι ήδη παίρνουν λιγότερα), κάποια άλλα ψηφίσθηκαν (φορολογικό) και κάποια άλλα ετοιμάζονται (π.χ. ασφαλιστικό). Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας έχει ενεργοποιηθεί, αλλά τα spreads καλπάζουν ανοδικά. Ολα δείχνουν πως ο δανεισμός του Μαΐου δεν εξαρτάται πλέον από εμάς, ούτε καν από την Ευρωζώνη. Κάποιοι ποντάρουν τα ρέστα τους στη χρεοκοπία της χώρας και το κλειδί είναι η στάση της Γερμανίας. Οσο παραμένει θολή, δέσμια των εσωτερικών πολιτικών παιγνίων, οι κερδοσκόποι μπορούν να ελπίζουν ότι θα χρυσοπληρωθούν για τα ασφάλιστρα που αγόρασαν για το δικό μας σπίτι.

Αυτό φάνηκε ανάγλυφα στο διάγραμμα των spreads την περασμένη Παρασκευή. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού η διαφορά επιτοκίου βούτηξε 100 μονάδες βάσης. Μόλις όμως η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασιστεί» τα spreads ξαναπήραν τον ανήφορο για να ξεπεράσουν χθες (μετά τη συνέντευξη Σόιμπλε, το συνέδριο των Φιλελευθέρων) τις 600 μονάδες. Οι «αγορές» προεξοφλούν ότι η βοήθεια χωρίς τη Γερμανία είναι πολύ μικρή για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας. Χωρίς αυτή, η χώρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους που σημαίνει ότι όσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα πάρουν λιγότερα λεφτά, ενώ όσοι κατέχουν τα ασφάλιστρα (τα περίφημα CDS) θα πάρουν περισσότερα.

Κυκλοφορεί μια ελληνοκεντρική άποψη που θέλει τους ψιθύρους και τα κουτσομπολιά της Αθήνας να κινούν το σύμπαν των αγορών και τις πολιτικές αποφάσεις όλου του κόσμου. Αυτή η απλοϊκή άποψη «εξήγησε» πως το ΔΝΤ μπήκε στον μηχανισμό στήριξης δήθεν επειδή η ελληνική κυβέρνηση το έθεσε στο τραπέζι. Τι και αν ο κ. Σημίτης προειδοποιούσε από τον Δεκέμβριο του 2008 ότι «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα... καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Τι κι αν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ κ. Τόμας Μάγιερ δήλωνε στις 10.11.2009 ότι «σε περίπτωση που η Ελλάδα θα συναντούσε δυσχέρειες πληρωμών... καλά θα ήταν η Ε.Ε. να της συνιστούσε να προσφύγει στο ΔΝΤ».

Μια άλλη ελληνοκεντρική εξήγηση είναι η ευθεία αναλογία ελλείμματος και ανόδου των spreads. Αυτή στη βάση της είναι ορθή, αλλά υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που δείχνουν και τον καθοριστικό ρόλο της παγκόσμιας κρίσης. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Προβόπουλος ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το 12% στις 10 Οκτωβρίου. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 21 Οκτωβρίου. Τα spreads όμως αρχίζουν να ανεβαίνουν στα μέσα Νοεμβρίου. Τι συνέβη τον Νοέμβριο; Το Ντουμπάι ανακοίνωσε στάση πληρωμών και όλοι κατάλαβαν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση ξεφεύγει από τις τράπεζες. Εξάλλου, τα πρώτα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα είχαν τίτλο «θα είναι η Ελλάδα το επόμενο Ντουμπάι;».

Η Ελλάδα με τη συσσώρευση χρεών και ελλειμμάτων έθεσε εαυτόν στο κέντρο της δίνης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συμμαζέψει τα του οίκου της για να μην ξαναβρεθεί στην ίδια θέση. Βραχυχρόνια, όμως, ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει στις αγορές αλλά μόνο τις δυτικές πρωτεύουσες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι είμαστε μόλις το 2% της Ευρωζώνης.
πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα