Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο μήνα νιώθει πιεσμένος και όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο «αισθάνθηκε τη μοναξιά της εξουσίας»

Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο μήνα νιώθει πιεσμένος και όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο «αισθάνθηκε τη μοναξιά της εξουσίας»
Τα spreads άσπρισαν τον Γιώργο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Γιώργος δεν είχε ποτέ πολλά μαλλιά. Οπως και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου άλλωστε- κληρονομιά από το γονιδίωμα του Ανδρέα. Σε φωτογραφίες από τη φοιτητική ζωή του εικονίζεται με πλούσια χαίτη, κατάμαυρη, πότε με γένια και πότε με πλατιά μουστάκια, τότε που- τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης- τα μουστάκια ήταν στη μόδα. Σταδιακά έχασε τα πολλά μαλλιά και εδώ και έναν μήνα έχασε και το χρώμα τους.

Μέχρι και το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, το χρώμα των μαλλιών του ήταν γκρίζο- στα 58 του, και με σταθερή άρνηση να τα βάφει, δεν ήταν και άσχημα. Αλλά σε λιγότερο από έναν μήνα, σχεδόν ξαφνικά, άσπρισε. Και δεν είναι μόνο ότι άσπρισε τόσο γρήγορα και τόσο θεαματικά, είναι ότι επίσης απέκτησε και πολλές ρυτίδες. Για όσους τον γνωρίζουν, ο Γιώργος του τελευταίου μήνα είναι ένας άλλος Γιώργος. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι πολλές φορές τον τελευταίο καιρό «αισθάνθηκε τη μοναξιά της εξουσίας».

Επειτα από 150 ώρες πτήσεων, ατέλειωτα τηλεφωνήματα και αγωνία για τις αγορές, νιώθει- είναι φανερό- πιεσμένος. Το καταλαβαίνεις με το που αρχίζει η κουβέντα μαζί του. Μιλάει λίγο, με κοφτό τρόπο, και έχει μειώσει χαρακτηριστικά τις συναναστροφές. Ο άνθρωπος που είχε πάθος με τον διάλογο και δεν δίσταζε να σταματήσει στον δρόμο και να μιλήσει με τον οποιοδήποτε που θα του έθετε ένα θέμα, τώρα ουσιαστικά δεν μιλάει. Περιορίζεται απλώς στα απαραίτητα. Και η χαρακτηριστική κίνηση να σχηματίζει με τα χέρια του έναν κύκλο δεν υπάρχει πια. Ούτε το σφίξιμο των δύο παλαμών, που συχνά έκανε. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι «δεν έχει αλλάξει, απλώς είναι φυσικό να αισθάνεται κουρασμένος και να δείχνει πιο μεγάλος από την ηλικία του». Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος δείχνει ότι «τραβάει ζόρι». Μεγάλο. Και όταν του το επισημαίνουν, γιατί προφανώς δεν θέλει να το αποδεχθεί, προτιμάει να υπεκφεύγει γελώντας- «γι΄ αυτό τραβάω κουπί, για να εκτονώνομαι. Αλλά πού να προβλέψω ότι θα με περιλάβουν τα δημοσιεύματα».

Γυμναστήριο. Το περίφημο κανό, με το οποίο έκοβε βόλτες στο πέρασμα Υδρα- Ερμιόνη το Πάσχα, παρέμενε για εβδομάδες στον ουρανό του τζιπ της οικογένειας. Δεν πρόλαβε έκτοτε να το χρησιμοποιήσει. Ετσι, βρίσκει διέξοδο στα γυμναστήρια και κυρίως εκείνο του «Χίλτον». Τα ξενοδοχεία όπου μένει στο εξωτερικό είναι αυστηρά επιλεγμένα: πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν γυμναστήριο. Στην Ουάσιγκτον, το ξενοδοχείο «Κάρλτον» είχε ένα πλήρως οργανωμένο γυμναστήριο, που του επέτρεπε να κάνει γυμναστική όποτε ένιωθε την ανάγκη. Γιατί, βασικά, η καθημερινή γυμναστική για τον Γιώργο είναι μια ανάγκη για να ξεφύγει από το στρες. Κάνει διάδρομο και ακούει μουσική με τα ακουστικά. Κάνει βάρη, αλλά και πιλάτες. Κυρίως όμως σκέφτεται.

Βασικά το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει γύρω του το επιτελείο που απαιτούν οι περιστάσεις. Το περίφημο ελληνικό «οβάλ» γραφείο παραμένει ελλειπτικό. «Μας πήρε η κρίση από κάτω» αναφέρουν οι συνεργάτες του όταν τους ρωτάς «γιατί δεν έχει στελεχωθεί ακόμη πλήρως το πρωθυπουργικό γραφείο». Αλλά προφανώς δεν είναι σε θέση να απαντήσουν, γιατί στις τηλεοράσεις δεν υπάρχουν τα βαριά ονόματα του ΠΑΣΟΚ που θα πάρουν πάνω τους το βάρος της κρίσης και θα δώσουν τη μάχη για να πείσουν ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά ήταν αναγκαία για να σωθεί η χώρα. Που θα δώσουν με επιτυχία την πολιτική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έξι-επτά μήνες μετά τις εκλογές χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ την «ελληνική τραγωδία». Ο Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος εξομολογείται σε συνομιλητές του ότι υπάρχουν πρόσωπα στην κυβέρνηση που κάνουν για υφυπουργοί, όχι όμως για υπουργοί σε καίρια υπουργεία. Οτι δεν έχουν το ειδικό βάρος να βγουν μπροστά και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οτι δεν υπήρξε η σωστή δοσολογία στον σχηματισμό της κυβέρνησης ανάμεσα σε «νέους» και «παλιούς». Κι αυτή η έλλειψη πολιτικών στελεχών με πείρα κάνουν τη μοναξιά εξουσίας του Γιώργου ακόμη μεγαλύτερη
πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα