Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εκδηλώσεις «Είναι στο χέρι σου» του Κέντρου Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το ξύλο δε βγήκε από τον παράδεισο, είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών, την 30η Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις, με το γενικό τίτλο «Είναι στο χέρι σου» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 και διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά. Στόχος είναι να αναγνωρίσουν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά το δικαίωμα των παιδιών να μην υφίστανται σωματική τιμωρία.
Αν και τα δικαιώματα των παιδιών δεν πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο τις παγκόσμιες μέρες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ορισμένες φορές οι μέρες αυτές βοηθούν να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα.
Η συλλογική προσπάθεια βασίζεται στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών υποστηρίζεται και στη χώρα μας από ειδική νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα μέσα σωφρονισμού των παιδιών στο πλαίσιο της ανατροφής τους (ν.3500/2006 άρθρο 4).
Η κακομεταχείριση των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς παραμένει συχνό φαινόμενο και το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ότι απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές πρόληψης και οι δομές αντιμετώπισης καθώς και ένας ενιαίος εθνικός φορέας για καταγραφή αναφορών για κακοποίηση παιδιού και αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης, οι σχολές γονέων είναι λιγοστές και στον τομέα της πρόληψης τα προγράμματα είναι ελάχιστα και με μικρή αποτελεσματικότητα.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Είναι στο χέρι σου!»
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
ισόγειο του Πύργου της Παιδαγωγικής, ΑΠΘ.
17:30-19:30,
Εικαστικό εργαστήρι ευαισθητοποίησης με φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Θεατρικά δρώμενα με φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ), Α.Π.Θ., (διοργάνωση: τομέας Αισθητικής Παιδείας).
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ, πλ. Αριστοτέλους
10:00-21:00, στους χώρους έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Αφίσες με θέμα τη σωματική τιμωρία
Θα παρουσιασθούν, σε ειδική κατασκευή, αφίσες που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού" στο πλαίσιο της συνεργατικής δράσης "Δημιουργικά Κύματα" της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας και του Συνήγορου του Παιδιού.
Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού (Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, Δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, κ.ά).
10:00-13:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ, φουαγιέ
Εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας για μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή παιδιών Δημοτικών Σχολείων και το συντονισμό από ειδικούς επιστήμονες -εμψυχωτές/τριες σε συνεργασία με την «ΑΡΣΙΣ» (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων). Έχει στόχο την πληροφόρηση και ενδυνάμωση των παιδιών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σωματικής τιμωρίας.
Συντονίζουν οι: Σοφία Συμεωνίδου, ψυχοθεραπεύτρια /ψυχοδραματίστρια, Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Βασιλική Παπαδοπούλου, ψυχολόγοι/εκπαιδευόμενες ψυχοδραματίστριες.
«Θα φας ξύλο! Κάστορας είμαι;»
Ο δημιουργός του εικονοβιβλίου «Τα παιδιά είναι…» Δημήτρης Γαλάνης παίζει με τα παιδιά το παιχνίδι των ερωτήσεων και δημιουργούν μαζί εικόνες κατά της σωματικής τιμωρίας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
17:30 -20:30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κιν/φου ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Στρογγυλό τραπέζι: «Από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία σε μια κοινωνία χωρίς βία»
Προεδρείο: Δήμητρα Κογκίδου
Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ, Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Συμμετέχουν οι:
Γιώργος Τσιάκαλος, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ, «Με την παιδαγωγική του Janusz Korczak ενάντια στην καταδυνάστευση των παιδιών».
Γιώργος Μόσχος, Νομικός - Εγκληματολόγος, Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών ως δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Ειρήνη Φερέτη, Εγκληματολόγος – Κοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, «Το φαινόμενο της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Από την έρευνα στη δράση».
Ιωάννα Τουλούπη, Συντονίστρια του Προγράμματος Home-Start της Νέας Ιωνίας-Βόλου, «Εκπαιδευτική δράση για τους γονείς κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας».
κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν ολιγόλεπτα θεατρικά δρώμενα από φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΤΕΠΑΕ), ΑΠΘ, διοργάνωση: τομέας Αισθητικής Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα