Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αλ. Μητρόπουλος

«Ο κόσμος θα τα κάνει λίμπα, όταν καταλάβει τι θα γίνει»
«Αλίμονο σε όσους δεν έχουν άλλον τρόπο να ζήσουν και περιμένουν από μισθό και σύνταξη. Και επειδή το 90% προσδοκά να ζήσει από αυτά, θα τα κάνει “λίμπα”, όταν συνειδητοποιήσει πώς θα είναι η σύνταξη σε 10 χρόνια, όταν δει ότι ο μισθός θα φτάσει στο μισό και ότι δε θα έχει πια υγεία και περίθαλψη…».
Τα παραπάνω είναι φράσεις του διακεκριμένου καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλου, από την εκδήλωση που έλαβε χώρα την Κυριακή στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
Στη συνάντηση με τίτλο «Εργασία - Απασχόληση - Κοινωνική Ασφάλιση», που διοργάνωσαν η Νομαρχία, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν και ο δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουκάς Αποστολίδης.
Εξόντωση γυναικών και νέων
Οι σχεδιασμοί για το κοινωνικό κράτος γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν την αγωνία και το άγχος το δικό σας» παρατήρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι το νέο ασφαλιστικό θα πλήξει, κυρίως, γυναίκες και νεότερες ηλικίες εργαζομένων. Μίλησε για εξόντωση του γυναικείου εργαζόμενου πληθυσμού και των νέων ανθρώπων που μπαίνουν στην αγορά 35 ετών, με μερική απασχόληση και ευέλικτη εργασία, άρα δεν περιμένουν σύνταξη.
Όσο για τις φεμινίστριες που του έκαναν επίθεση, όπως είπε, επειδή ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης, ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε: «Τα περί ισότητας στη σύνταξη τα λένε οι γυναίκες της “ελίτ”, που έκαναν καριέρα μέσα από κόμματα, “πλευρίζοντας” ηγέτες. Δε ρωτάνε και τις άλλες, που γίνονται λάστιχο για να τα βγάλουν πέρα με μεροκάματο, οικογένεια και δουλειές στο σπίτι. Αυτές πόσα χρόνια ν’ αντέξουν;».
Από 1.506 στα 710!
Κάνοντας λόγο για τέλος του κοινωνικού κράτους και των συντάξεων, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ίδιος με συνεργάτες του, ένας δικηγόρος που σήμερα λαμβάνει 1.506 ευρώ σύνταξη, υπολογίζεται ότι το 2042 θα παίρνει 710, ενώ αντίστοιχα ο μηχανικός 608 και ο γιατρός 803!
«Οι ίδιοι που ξεπατώσανε το σύστημα, φωνάζουν να το σώσουμε. Όταν διορίζεις ωρομίσθιους, 3ωρους και 4ωρους, από πού θα μπουν έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία; Τι εισφορές έχει ο ωρομίσθιος; Η κανονική εισφορά είναι με 25 ολόκληρα μεροκάματα το μήνα επί 35 χρόνια. Σε αυτή τη ζούγκλα που επικρατεί, το ασφαλιστικό δε λύνεται».
ΔΝΤ και απολύσεις μονίμων
Όσο για το αν υπάρχει προοπτική να ξεπεραστεί το πρόβλημα: «Στην εποχή του ΔΝΤ, πολύ δύσκολα βλέπω να γίνεται κάτι. Όπου παρενέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαμε κατάργηση και θέσεων μονίμων υπαλλήλων, με απολύσεις», ανέφερε ο Α. Μητρόπουλος, καλώντας σε αντίσταση: «Ακόμη κι αν δεν προλάβουν εσάς τα μέτρα, θα πιάσουν το παιδί σας. Αυτό που έρχεται πρέπει να αποτραπεί».
Δημοσιοποίηση όσων χρωστάνε στο ΙΚΑ
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης είπε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, με την αντίδρασή τους. Κάλεσε, μάλιστα, τον κόσμο να απαιτήσει από τον υπουργό δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που χρωστάνε τα 6 δισ. στο ΙΚΑ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί τέτοια πράγματα να αποκαλούνται «προσωπικά δεδομένα».
Της Μαρίας Νίκα
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα