Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Δικαίωμα άμεσης αυτασφάλισης στο ΙΚΑ αποκτούν οι άνεργοι 55έως 60 χρόνων


Δικαίωμα αυτασφάλισης αποκτούν άμεσα και πριν από την έκδοση των αναμενόμενων αποφάσεων, όσοι άνεργοι ηλικίας 55-60 χρόνων, υποβάλλουν αίτηση στο ΙΚΑ(υποκατάστημα τόπου απασχόλησης). Αυτό αναφέρεται στην υπ. αριθμ. Α23/595/6- 11/3/2011, εγκύκλιο του ΙΚΑ . Στην αίτηση εκτός από τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου θα πρέπει να επισυνάπτεται και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ενώ οι αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί θεωρούνται εμπρόθεσμες
Σύμφωνα με το νόμο 3863/2010 (ΦΕΚ Α΄ 115/15.7.2010), άρθρο 74 παρ. 4 και 5., «εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, η οποία ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συμμετέχει με: α) Το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια. β) Το80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια».


Το υπόλοιπο μέρος του κόστους αυτασφάλισης, μπορεί να καλύπτεται με ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή την ένταξη των απολυόμενων στα προγράμματα εργασίας των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στο δημόσιο τομέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ. Ο πόρος ΛΑΕΚ 0,45% είναι ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ, για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση στον οποίο καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά 0,45%, την οποία αποδίδουν οι εργοδότες για τους υπαλλήλους τους που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ.

Όμως για την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Με την Υπουργική Απόφαση θα ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου.
(Πηγή: ana-mpa)

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 16, 2011

    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ!
    ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα