Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Οι υπουργοί που έρχονται και... φεύγουν

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ!!!Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις κορυφώνονται με τις ζυμώσεις για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο οριστικοποιείται εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Οι διεργασίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τον πρόσθετο λόγο ότι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης είναι κενά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τα δύο χαρτοφυλάκια έχουν στρατηγική σημασία.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν καταλήξει ότι αυτή θα είναι περίπου στο επίπεδο τού 2:1. Επίσης στενοί συνεργάτες και των δύο ηγετών τονίζουν ότι όσο πιο σύντομα διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προβολή της εικόνας της «φυγής προς τα εμπρός», κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προωθήσουν άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και διότι θέλουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.
Σε επίπεδο προσώπων, η αρχή θα γίνει -προφανώς- από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Παλαιότερα, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική είχε επιφυλάξεις, με δεδομένη και τη σταθερή άρνηση του κ. Κουβέλη. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, ο κ. Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται πιο θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Γ. Στουρνάρας  Αμετακίνητος στο οικονομικό επιτελείο
Γ. Στουρνάρας

Αμετακίνητος στο οικονομικό επιτελείο
Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο.
Αλλαγή φρουράς
Πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του.
Ν. Δένδιας  Παραμένει στο υπ. Δημόσιας Τάξης
Ν. Δένδιας

Παραμένει στο υπ. Δημόσιας Τάξης
Στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται όμως και για το υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το «αγκάθι» του αντιρατσιστικού.
Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά - μέχρι στιγμής- αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Δημ. Σταμάτης  Επιλογή για το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Δημ. Σταμάτης

Επιλογή για το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε και με το θέμα καθόλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.
«Σπάσιμο» των υπερυπουργείων
Ακόμη, θεωρείται πιθανό πλέον το «σπάσιμο» των υπερυπουργείων Ανάπτυξης - Υποδομών και Παιδείας - Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη, με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Φ. Σαχινίδης  Υποψήφιος για το οικονομικό επιτελείο
Φ. Σαχινίδης

Υποψήφιος για το οικονομικό επιτελείο
Στο Παιδείας, ο Κων. Αρβανιτόπουλος παραμένει, θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ολγ. Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.
Φώφη Γεννηματά  Στο Υγείας ή στο Εσωτερικών
Φώφη Γεννηματά

Στο Υγείας ή στο Εσωτερικών
Τέλος, αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και όχι κατ' ανάγκη βουλευτής.
Από τη ΝΔ, εκτός από τα προαναφερθέντα στελέχη, πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ακόμη οι κ. Κικίλιας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης και Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται έντονα το όνομα του Μ. Χρυσοχοΐδη και επίσης των κ. Κουκουλόπουλου και Μωραΐτη.
Γ. Μανιάτης  Υποψήφιος για το υπ. Περιβάλλοντος
Γ. Μανιάτης

Υποψήφιος για το υπ. Περιβάλλοντος
Σαμαράς - Βενιζέλος
Χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα η συμφωνία των δύο αρχηγών
Η δέσμευση ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στη βάση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων, θα κυριαρχεί -σύμφωνα με πληροφορίες- στη νέα προγραμματική συμφωνία, βάσει της οποίας θα «κινηθούν» το επόμενο διάστημα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Οι πρώτες συζητήσεις για το κείμενο, στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγινε χθες μεταξύ των δυο ηγετών, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από αυτή τη συμφωνία να αποτυπώσει με ρεαλισμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα και να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο διάστημα.
Μήνυμα
Ο κ. Βενιζέλος θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πλέον ολοκληρωθεί και πως ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί πλέον στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Στο κείμενο, το οποίο έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται ήδη έμπιστοι συνεργάτες των δύο ανδρών, θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι αυτό της αδιαφάνειας, η καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος αλλά και ο εκλογικός νόμος που αφορά κυρίως το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «αγγίξουν» και δύσκολα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό και το αντιρατσιστικό και θα δεσμευθούν ότι θα εργαστούν από κοινού έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα κοινός τόπος και στα δύο αυτά κεφαλαιώδη ζητήματα.
Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσει η καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων και θα επιδιώξουν να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ανακοπή καταρχήν της αύξησης που παρατηρείται και της μείωσης των σχετικών ποσοστών αμέσως μετά. Βάση για την πολιτική αυτή θα αποτελέσει η πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, οι δύο ηγέτες θα δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να διαπραγματευθούν από κοινού με τους δανειστές της χώρας, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην αγορά το συντομότερο η ρευστότητα και η ανάπτυξη, μέσω και της προώθησης των μεγάλων έργων υποδομής.
Στόχος και των δύο είναι η προγραμματική συμφωνία να έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να είναι σαφής και αναλυτική και παράλληλα να εκπέμπει ένα όραμα για το μέλλον.
Τελικό κείμενο
Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης από την πλευρά της ΝΔ και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει καταρχήν τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας και η επιδίωξή τους είναι το αργότερο μέχρι την Τρίτη να έχουν ολοκληρώσει τις συζήσεις και το τελικό κείμενο να βρίσκεται στα γραφεία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προς επικύρωση. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ολοκληρώσουν την προγραμματική συμφωνία και αμέσως μετά να προχωρήσουν στον ανασχηματισμό, κάτι που επίσης αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Σαραντάκος

2 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΙουνίου 23, 2013

    Πως γίνεται τόσα χρόνια τώρα
    το ΠΑΣΟΚ να χάνει τις εκλογές
    και όμως να κυβερνάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑνώνυμοςΙουνίου 23, 2013

    ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ!!!!
    ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΤΙΚΑΚΙΑ,ΠΑΝΕ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ,ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ
    ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα