Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η βαθμολογία της τρόικας: Ο δικός τους άνθρωπος, ο έμπιστος και αυτός που τους απογοήτευσε


Γεωργιάδης: Αν υπάρξουν απολύσεις, θα τις κάνω εγώ, όχι ο Τόμσεν
Πώς αξιολογούν οι εκπρόσωποι των δανειστών τους υπουργούς που ανέλαβαν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Η δήλωση Γεωργιάδη, που δεν ήταν τυχαία και ο Κ. Μητσοτάκης που έμεινε πίσω
Το ξέσπασμα του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν θα αφήσει τον Τόμσεν να του πάρει τη δόξα των απολύσεων, ήταν κάτι περισσότερο από εκφραστικό ατύχημα. Ηταν προϊόν της ταύτισής του με τους εκπροσώπους των πιστωτών που τον αντιμετωπίζουν ως έναν δικό τους άνθρωπο, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές που έχουν απευθείας επαφή με τους απεσταμένους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς τον έχουν ξεχωρίσει από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη για την προθυμία του να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα, ακόμη και στα πιο σκληρά, όπως είναι οι απολύσεις.
Αν ο υπουργός Υγείας είναι ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη του μνημονίου, ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας παραμένει ο πλέον έμπιστος συνομιλητής.
Ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έχει την τακτικότερη επαφή με τους Τροϊκανούς, οι οποίοι, ακόμη και αν δεν τα βρίσκουν μαζί του, όπως συμβαίνει σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, πάντως δεν αμφισβητούν τις προθέσεις του και την βούληση για δημοσιονομική προσαρμογή παρά το πολιτικό κόστος.

'Ενα σκαλί παρακάτω βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό λόγω των φιλελευθέρων καταβολών του και των απόψεων που είχε διατυπώσει στο παρελθόν υπέρ του σπασίματος του ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο.

Στην πορεία η εικόνα άλλαξε καθώς και ο ίδιος, ως εποπτεύων της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, μιλούσε περισσότερο υπέρ της ανάγκης διαχωρισμού της κινητικότητας από τις απολύσεις, προέτασσε ότι θα γίνουν προσλήψεις προς αναπλήρωση των κενών από τις απολύσεις και γενικώς προσπαθούσε να χρυσώσει το χάπι στους ανήσυχους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Κόκκινη κάρτα βγάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, λόγω της καθυστέρησης στην διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα που ο ίδιος προβάλλει ως ελαφρυντικά θεωρούν ότι δεν έδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα και δεν πίστεψε στην αποστολή του, αλλά αντίθετα προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή του στην υλοποίηση μίας επαχθούς μνημονιακής δέσμευσης.

Ανάλογες επιφυλάξεις, όχι το ίδιο έντονες, υπάρχουν για τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος ακολουθεί τακτική "και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ".

Η τελική βαθμολογία του θα εξαρτηθεί από τη στάση του στο δεύτερο γύρο της διαθεσιμότητας τον Δεκέμβριο. Καλείται να βάλει κρέας στην κρεατομηχανή από το προσωπικό των ΟΤΑ και μέχρι στιγμής δεν έχει ετοιμάσει λίστες αλλά επίσης δεν έχει αρνηθεί να τις συντάξει. Το βέβαιο είναι ότι η τελική βαθμολογία του θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή όχι της εθελοντικής κινητικότητας.

(Πηγή: Aftodioikisi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα