Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Απολογισμός Επιτροπών Πρωτοβουλίας

Στις 14 Οκτωβρίου, 58 εκπρόσωποι της επιστήμης, της πολιτικής, του πολιτισμού και του επιχειρείν, συνυπέγραψαν και δημοσίευσαν κείμενο με το οποίο απηύθυναν πρόσκληση σε κόμματα, πολιτικές κινήσεις, συλλογικότητες, συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές και πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, με προοπτική την Ιδρυτική Συνέλευση για μια Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. 

Το κείμενο άνοιξε άμεσα μια ζωντανή, δημόσια συζήτηση στην οποία ανταποκρίθηκαν θετικά οι εξής πολιτικές κινήσεις και ομάδες, κάθε μια από τις οποίες έθεσε το δικό της σκεπτικό εμπλουτίζοντας το εγχείρημα: 
  • «Δυναμική Ελλάδα», κίνηση πολιτών για μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία (14 Οκτωβρίου)
  • «Πολιτεία 2012», κίνηση πολιτών (16 Οκτωβρίου)
  • «Πρωτοβουλία Β», πολιτική ομάδα προβληματισμού στον ευρύτερο χώρο των μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων (16 Οκτωβρίου)
  • «Μπροστά – Forward Greece», πολιτική κοινότητα παρέμβασης (27 Οκτωβρίου)
  • «Νέοι Μεταρρυθμιστές», κίνηση πολιτών (31 Οκτωβρίου)
Επίσης, την υποστήριξη τους στην Πρωτοβουλία έδειξαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, καθώς επίσης βουλευτές και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της ΔΗΜ. ΑΡ, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και της Δράσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η δημοσιοποίηση των υπογραφών 306 μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι κάλεσαν τη ΔΗΜΑΡ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των 58 σε διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου

Εν τω μεταξύ, συστάθηκε η συντονιστική γραμματεία της Πρωτοβουλίας με συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στόχος της οποίας είναι να ετοιμάσει τα επόμενα βήματα όπως η οργάνωση εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Ήδη έλαβαν χώρα οι πρώτες συναντήσεις σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Πάτρα και η Λάρισα, όπου δημιουργήθηκαν αντίστοιχα τοπικές επιτροπές Πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα στα Χάνια στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθ ηκε η πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Χανίων, στη Θεσσαλονίκη στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιηθ ηκε η πρώτη συνάντηση για να συγκροτηθεί τοπικό παράρτημα της Πρωτοβουλίας, στην Πάτρα στις 30 Οκτωβρίου εκλέχτηκε η προσωρινή τοπική επιτροπή Πρωτοβουλίας και στη Λάρισα στις 8 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη προσπάθεια συνάντησης, η οποία θα επαναληφθεί στις 15 Νοεμβρίου. 

Αξίζει να σημειωθεί η δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία το 37% του συνόλου των ψηφοφόρων διάκειται θετικά στην πρόσκληση της Πρωτοβουλίας. Το ποσοστό θετικής γνώμης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 69%, της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα το 39%, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 32%

Η διαδικτυακή παρουσία της Πρωτοβουλίας συμπλήρωσε 32 ημέρες μέσω της πλατφόρμας http://kentro.aristera.gr/startκαι της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης https://www.facebook.com/protovoulia50plus. Η θετική ανταπόκριση και συμμετοχή των ενεργών πολιτών στην πρόσκληση της Πρωτοβουλίας ήταν σημαντική και άμεση, καθώς η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 3500, και τα μέλη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερα από 4500. 

Μπορείς να συμμετέχεις στην επιτροπή πρωτοβουλίας για μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στο http://kentro.aristera.gr/start/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα