Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Συγκλονιστικά στοιχεία! Δείτε τι μπόνους έδινε ο Βγενόπουλος πριν την κατάρρευση!

vgenopoulos
Στα 52 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα μπόνους που δόθηκαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, στα στελέχη και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Σύμφωνα με το ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, από τα μπόνους αυτά, τα 17,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της διαχειρίστριας της Λαϊκής, Άντρης Αντωνιάδου, η οποία ανέφερε ότι «για κάποιους η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς με πολλά χρήματα», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα άρχισε όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πανίκος Ηρακλέους εκ μέρους του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Λαϊκής, από τα μπόνους αυτά, τα €17, 7 εκατ. δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν €1,1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας.Τα μπόνους δόθηκαν σε υπαλλήλους και στελέχη οι οποίο έπιασαν κάποιους στόχους οι οποίοι συνδέονται με τη συγχώνευση Μαρφίν και Λαϊκής αλλά και προώθηση προϊόντων όπως τα αξιόγραφα, ενώ μπόνους δόθηκαν ως γνωστό και αμέσως μετά την ανάληψη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο της διεύθυνσης της Τράπεζας σε όλους τους υπαλλήλους, ύψους €2.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μπόνους έλαβαν οι Χρήστος Στυλιάνιδης, Παναγιώτης Κουννής και Ροδούλλα Χατζηκυριάκου ύψους €302.000, ο Μιλτιάδης Μιχαηλάς €252.000, ο Δώρος Κτωρίδης €212.000, η Φιλιππίδου Αννίτα €202.000, ο Λυσάνδρου Νεοκλής €152.000 και ο Σόλωνας Μάτσας €146.000.

Για τα μπόνους στην Ελλάδα για την περίοδο 2007-2012 το συνολικό ύψος ανέρχεται σε €33,3 εκατ. Μπόνους έλαβαν οι Λάζος Ίναχος €3,3 εκατ., Κυριάκος Μάγειρας και Ευθύμιος Μπουλούτας €1,8 εκατ. έκαστος, Ηρακλής Κουνάδης €1,7 εκατ., Νικόλαος Κονταρούδης €1,6 εκατ. και Σαμουήλ Δαυίδ €800 χιλ.

Κατά την εξέταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κενών που υπήρχαν στους ισολογισμούς της Τράπεζας ιδιαίτερα κατά την εποχή της συγχώνευσης η Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου, ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε τελείως από την αρχή όταν δεν έγινε σωστά η διαδικασία του due diligence.

Στη συνέχεια, όπως είπε αφενός οι άνθρωποι που μπήκαν στην διοίκηση της τράπεζας δεν ήταν τραπεζίτες και ακολουθούνταν ανορθόδοξες τραπεζικές πρακτικές. Κανένας, είπε, δεν προστάτεψε τους μετόχους, το προσωπικό, τους καταθέτες.

«‘Ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς που βρήκαν πολλοί για να κάνουν ό,τι θέλουν, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν όλα γίνονταν με τις σωστές πρακτικές δεν θα έφτανε η Λαϊκή εκεί που έφτασε.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην Επιτροπή διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να πληρωθούν μπόνους για να προβαίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής σε παράνομες πράξεις και για το γεγονός ότι χάθηκαν στο τέλος 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης ότι θα πρέπει διερευνηθεί το πώς κατέβαλε η Τράπεζα το φόρο εισοδήματος εκ μέρους του στελέχους που έπαιρνε το μπόνους και κατά πόσο είχε δηλωθεί ως έξοδο της Τράπεζας το οποίο δεν φορολογείται.

Όπως είπε, στην Λαϊκή έγιναν πρακτικές οι οποίες καταδολίευαν το ίδιο το νομοθετικό καθεστώς και τους πιστωτές. Είναι καθήκον, είπε, των εποπτικών αρχών να ελέγξουν αν ο κατακερματισμός τους μετοχικού κεφαλαίου κατά την εξαγορά της Τράπεζας ήταν γνήσιος ή πλαστός. Έκανε επίσης λόγο για ηθικούς κινδύνους από πρακτικές που ακολουθήθηκαν οι οποίοι δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα, αλλά και ενδεχόμενη διαπλοκή και διαφθορά, κυρίως με την διαγραφή δανείων, τα οποία αποτελούν ποινικά αδικήματα. Πρόσθεσε ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη του ελέγχου έπρεπε και να υποπτευθούν και να ελέγξουν τις πρακτικές της. Χάθηκαν, όπως ανέφερε 5 δις. και κάποιοι κάνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Είπε επίσης ότι Αστυνομία θα πάρει καταθέσεις από τα στελέχη των τραπεζών, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πετάχτηκαν χρήματα από το παράθυρο» και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν διαπραχθεί βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από στην Επιτροπή από τον τέως Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Μιχάλη Αθανασίου, το 2006 η Τράπεζα ήταν πολύ εύρωστη, ο δείκτης έγινε ανησυχητικός το 2011, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 άρχισε ο δανεισμός από τον ELA. Πριν υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ ήταν στα 6 δις ευρώ το 2009, στα 7 δις το 2010 και στα 9,3 δις το 2011.

Στο τέλος του 2010 του ο δανεισμός της Τράπεζας ήταν στα 13,9 δις ευρώ και στα 9,7 δις οι καταθέσεις. Όπως ανέφερε συνέχισαν και δάνειζαν στην Ελλάδα, σε μια οικονομία που δεν πήγαινε καλά και την υποστήριζε η Κύπρος και η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνταν στην τράπεζα ο τέως διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού Πόλυς Βότσης, ανέφερε ότι πολλές φορές οι οδηγίες που δίνονταν ήταν προφορικές και το σύστημα λειτουργούσε έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα γραπτώς. Πολλές φορές, πρόσθεσε, έστελναν e-mail στην Ελλάδα στα οποία έθεταν ερωτήσεις και τους απαντούσαν προφορικά για το τι έπρεπε να γίνει. Παραδέχτηκε ότι και οι ίδιοι είχαν ευθύνες αφού όπως είπε «δεν είχαμε τα κότσια» να πούμε όχι γιατί δεν το είχαμε γραπτώς.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, μέσα από στοιχεία που λήφθηκαν αυτή την εβδομάδα αναδεικνύεται ένα καινούριο ζήτημα για τα φιλοδωρήματα και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι η Τράπεζα η ίδια έχει καταβάλει για συγκεκριμένα άτομα που πήραν ψηλά φιλοδωρήματα τον φόρο εισοδήματος, παρουσιάζοντάς τον ως έξοδο για την Τράπεζα ενώ θα έπρεπε να το καταβάλουν οι δικαιούχοι. Προκύπτει, είπε, ζήτημα κατά πόσο θα πρέπει να τον καταβάλουν αυτοί που πήραν τις συγκεκριμένες μετοχές.

Η τεράστια αύξηση φιλοδωρημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους πρέπει να εξεταστεί όσο αθώο κι αν φαίνεται, ανέφερε επίσης ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι στην Λαϊκή είχε στηθεί μια συνεννόηση μέσα από την οποία κινούνταν δισεκατομμύρια προς κάποιες αμαρτωλές κατευθύνσεις.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα