Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Μανιφέστο 13 ευρωπαϊκών εφημερίδων για τους πρόσφυγες

«Η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα πολύ αργά» για τους πρόσφυγες γράφει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η Liberation, η οποία μαζί με ακόμη 12 ευρωπαϊκές εφημερίδες απευθύνει έκκληση στους ηγέτες των 28 να αντιδράσουν άμεσα για να τους βοηθήσουν.
Τα 13 καθημερινά φύλλα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κορυφαία έντυπα όπως ο Independent, η El Pais, η Aftonbladet η La Repubblica η Die Zeit και η Καθημερινή της Κύπρου, τονίζουν ότι «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δείξει ότι έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας». Εν όψει της συνόδου της 14ης Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων ζητούν από την Ε.Ε. να βρεθούν απλά, σίγουρα και πρακτικά μέσα προκειμένου να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές και να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία. Παράλληλα να δείξουν με πράξεις την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα και υποδέχονται τα προσφυγικά κύματα, χρηματοδοτώντας τες και οργανώνοντας παράλληλα ένα ασφαλές σύστημα υποδοχής αντάξιο της Ευρώπης.
Επιπροσθέτως ζητούν να καταργηθούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου, καθώς και να γίνει μια περισσότερο δίκαιη κατανομή τους στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ τονίζουν ότι το μίνιμουμ προσφύγων που πρέπει να υποδεχθεί η Ευρώπη πρέπει να είναι τουλάχιστον 200.000. Τέλος καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από τη συριακή κρίση και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις για το ζήτημα και μάλιστα άμεσα.

Δημήτρης Φαναριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα