Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ν. Κοτζιάς «αδειάζει» την υπηρεσιακή, για την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ


Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προκάλεσε η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, Πέτρου Μολυβιάτη, να απέχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία που έγινε στον ΟΗΕ επί σχεδίου για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι καταφανώς ευνοϊκό και για τη χώρα…
Το ψήφισμα του ΟΗΕ, υπό τον τίτλο «Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους», αναγνωρίζει ότι η κάλυψη θεμελιωδών κοινωνιών και ανθρώπινων αναγκών προέχει, έναντι των υποχρεώσεων απέναντι σε δανειστές.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.
Βάσει οδηγιών Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα,  το υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη μόνιμη αποστολή στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος, με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα.
Υπάρχει πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους.

Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Α.Τσίπρα».

Τη λύπη της για την αποχή της ελληνικής αντιπροσωπείας εξέφρασε και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία στον ΟΗΕ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «επ' ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως «δεν άδραξε η Ελλάδα (...) την ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα