Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το παιχνίδι των αριθμών

Αποτέλεσμα εικόνας για ιοβε>>Προφανώς η ύφεση αυτή δεν οφείλεται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί - αλλά στα δύο προηγούμενα, τα οποία έχει επισφραγίσει και νομιμοποιήσει η ελληνική βουλή, ψηφίζοντας με μία συντριπτική πλειοψηφία το τρίτο. Κυρίως όμως στο κλείσιμο των τραπεζών, καθώς επίσης στους ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΚΤ - από το «μακρύ χέρι» δηλαδή της Γερμανίας.
.Το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε πως προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά -2% το 2015, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 28% - παρά το ότι δεν δικαιολογείται από μία τόσο «μικρή» ύφεση, πόσο μάλλον όταν έχει περιορισθεί από τους Έλληνες που έφυγαν ως μετανάστες στο εξωτερικό (μείωση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού).
Στην πραγματικότητα βέβαια, επειδή η Ελλάδα έχει βυθιστεί στον αποπληθωρισμό, ύψους 2% (πτώση των τιμών, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης), η ύφεση που μετράει για τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες θα υπερβεί το -4%, επειδή υπολογίζεται από το ΙΟΒΕ το πραγματικό ΑΕΠ και όχι το ονομαστικό - το οποίο είναι το αποτέλεσμα της εξίσωσης: πραγματικό ΑΕΠ = ονομαστικό + αποπληθωρισμός.
Προφανώς η ύφεση αυτή δεν οφείλεται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί - αλλά στα δύο προηγούμενα, τα οποία έχει επισφραγίσει και νομιμοποιήσει η ελληνική βουλή, ψηφίζοντας με μία συντριπτική πλειοψηφία το τρίτο. Κυρίως όμως στο κλείσιμο των τραπεζών, καθώς επίσης στους ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΚΤ - από το «μακρύ χέρι» δηλαδή της Γερμανίας.
Εάν τώρα πιστεύει κάποιος πως η οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί, θα καταφέρει να αντιστρέψει την πορεία της χώρας προς την απόλυτη καταστροφή παρά τα μνημόνια, χωρίς μέτρα ανάπτυξης, εμποδίζοντας την να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, όπως αυτά από τα οποία προέρχονται τα προσφυγικά κύματα των τελευταίων μηνών, πρέπει να είναι πολύ αισιόδοξος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα