Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Στα 170 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών


Η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού μηνιαίου οικονομικού περιοδικού Trend, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα, υπό τον τίτλο «Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί».
Στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία φέρεται να ανέρχεται σε 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Novomatic, Γιόχαν Γκραφ, με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως τονίζεται στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών είναι συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητα τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίων, της ανόδου της κεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.Με περιουσία 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκτη θέση του καταλόγου του περιοδικού Trend εμφανίζεται ο γνωστός Αυστροκαναδός επιχειρηματίας και επίδοξος πολιτικός Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος το 2012 ίδρυσε ένα κόμμα με το όνομα του --την «Ομάδα Στρόναχ»-- το οποίο στην πρώτη κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 συγκέντρωσε ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ο Φρανκ Στρόναχ είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα στις αρχές του 2014 και κατόπιν από την ηγεσία του κόμματος, ενώ η «Ομάδα Στρόναχ», έπειτα από εσωτερικές συγκρούσεις και μεταπήδηση κάποιων βουλευτών της σε άλλα κόμματα, ανακοίνωσε μόλις χθες την αυτοδιάλυση της.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λιντς είχε δημοσιεύσει παλαιότερα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί (δηλαδή σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων) διαθέτουν πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, όπως διαπίστωνε η έκθεση Wealth Report Europe της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bär, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, στην Αυστρία υπάρχει μια εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου, καθώς τα δύο πέμπτα της ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού.

Όπως τονιζόταν στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου: το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθούσε στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρονταν να καταγράφονται σε Βρετανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα