Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Το «τέλειο» έγκλημα, η υπεξαίρεση στο ΙΚΑ Καλαμάτας

Kατηγορείται γυναίκα υπάλληλος
Στην Ανάκριση η υπόθεση υπεξαίρεσης από το ΙΚΑ
Στο στάδιο της Ανάκρισης βρίσκεται πλέον η υπεξαίρεση χρημάτων από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, από υπάλληλο των διοικητικών υπηρεσιών. Η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο των Εισαγγελικών και Ανακριτικών Αρχών και αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνάς τους.
Τη σχετική δικογραφία συνοδεύει το πόρισμα από τον έλεγχο των επιθεωρητών του ΙΚΑ, που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου του 2016 και διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες της συγκεκριμένης υπαλλήλου με δύο ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ο τρόπος
Η υπεξαίρεση των χρημάτων φαίνεται ότι γινόταν για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον δε από το 2008.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από ένα τυχαίο γεγονός με ασφαλισμένο, στις υπηρεσίες του ΙΚΑ Καλαμάτας, πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο τρόπος που είχε βρει η υπάλληλος για την υπεξαίρεση των χρημάτων ήταν αρκετά

έξυπνος και χωρίς να βλάπτεται ασφαλισμένος.
Ειδικότερα, είχε να κάνει με την πληρωμή παροχών σε ασφαλισμένους. Όταν ένας ασφαλισμένος (επέλεγε συνήθως γνωστά ή συγγενικά της πρόσωπα, εν αγνοία τους) κατέθετε στο ΙΚΑ παραστατικά για να πληρωθεί για ιατρικές ή άλλες δαπάνες που είχε κάνει ή αναρρωτική άδεια κ.λπ., αυτά ναι μεν προωθούνταν κανονικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το ΙΚΑ, αλλά κάποια στιγμή αργότερα ανακυκλώνονταν.
Παραδοχή
Η υπάλληλος επανακατέθετε τα ίδια παραστατικά για τον ίδιο ασθενή, μόνο που τη δεύτερη φορά δήλωνε το δικό της ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό (i –bank) και έτσι οι δαπάνες – παροχές πληρώνονταν δύο φορές, μία στο δικαιούχο ασφαλισμένο και μία στην υπάλληλο. Χαμένο έτσι, ήταν μόνο το ΙΚΑ. Με αυτό τον τρόπο δεν ήταν καθόλου εύκολο να εντοπισθεί η υπεξαίρεση, καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί ότι ασφαλισμένοι δεν έλαβαν τα χρήματά τους κι αυτό πιθανότατα, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί και περαιωθεί όλη η διαδικασία.
Η υπάλληλος, η οποία βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, έχει παραδεχτεί ότι έχει υπεξαιρέσει ορισμένα χρήματα, όχι όμως μεγάλο ποσό.


Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα