Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ζήτησε την έκταση στον Κυπαρισσιακό για υδρογονάνθρακες η κοινοπραξία TOTAL- EXNONMOBIL-ΕΛΠΕ και η ENERGEAN OIL & GAS

Τρεις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν και «οικόπεδα» του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων ζήτησαν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroday.gr, η κοινοπραξία ζήτησε τεράστιες εκτάσεις που ξεκινούν από τα νότια των Χανίων και εκτείνονται μέχρι και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Οι δύο αυτές εκτάσεις περιλαμβάνουν και νέες περιοχές που δεν είχαν δοθεί σε διαγωνισμό.
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Energean Oil & Gas ζήτησε στο Ιόνιο Πέλαγος τα «οικόπεδα» με αρίθμηση 3 και 7 που είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχώρησης, ως ενιαία περιοχή. Αυτή εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τη Λευκάδα. Η συνολική έκταση που ζήτησε η Energean Oil & Gas είναι 6.500 τ.χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αντιδράσεις του υπουργείου στα αιτήματα των εταιριών ήταν ταχύτατες. Η κοινοπραξία υπέβαλε το αίτημα στις 31 Μαΐου, ενώ η Energean Oil & Gas στις 2 Ιουνίου.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού Γιώργου Σταθάκη προσθέτουν ότι θα γίνει επαναχάραξη των

περιοχών καθώς, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται και παλιά «οικόπεδα», ενώ οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερες εκτάσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους.
Η Energean Oil & Gas ζήτησε τη συγκεκριμένη έκταση καθώς θεωρεί ότι υπάρχει γεωλογική συγγένεια με άλλες περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία αλλά και το Κατάκολο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θεωρεί πετρελαιογενή την ευρύτερη περιοχή Ιονίου και Αδριατικής, για τον λόγο αυτό άλλωστε συμμετείχε και στον διαγωνισμό του Μαυροβουνίου.
Μετά την έγκριση του υπουργείου ΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα