Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Υγειονομική βόμβα στο δρόμο: τι λένε ΚΕΕΛΠΝΟ & Υπ. ΥγείαςΠως μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης από τις υγειονομικές βόμβες το διάβα του.
Η πολυήμερη εξαναγκαστική «συμβίωση» των κατοίκων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων με σκουπίδια, τρωκτικά και έντομα σε συνθήκες καύσωνα ,δημιουργούν μια υγειονομική βόμβα μολότοφ.
Η κυβέρνηση αποκλείει την πολιτική επιστράτευση και κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη πως με δική του υπογραφή συνεχίζεται η απεργία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά ότι Τσίπρας και Σκουρλέτης κοροϊδεύουν τους πάντες παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Και εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση ακόμη και για ποινικές ευθύνες σε σχέση με την απεργία.
Δυσωδία και κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών
Στα βουνά των σκουπιδιών που σαπίζουν ταχύτατα κάτω τον καυτό ήλιο αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο από γάτες, σκύλους, αρουραίους, κουνούπια, μύγες κλπ με τον κίνδυνο να αναπτυχθούν επικίνδυνες μολυσματικά ασθένειες.
Ακόμη και στα σημεία που γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών όπως τα νοσοκομεία, τα
κέντρα υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι κάδοι που δεν καθαρίζονται αποτελούν υγειονομικές μολότοφ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και το υπουργείο Υγείας έχουν εκπέμψει SOS καθώς συνεχίζεται η μη αποκομιδή των σκουπιδιών τουλάχιστον έως αύριο, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη όπου η κατάσταση είναι εξίσου δραματική ο εισαγγελέας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναζητώντας και ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.Η φωτογραφία από την θεσσαλονίκη με διαφορά πέντε ημερών Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών έχει ήδη προειδοποιήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Βασικές αρχές ατομικής πρόληψης

* προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

* οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

* Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

* οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
Οδηγίες και από το Υπουργείο Υγείας

Για τις σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία από την παραμονή των σκουπιδιών στους κάδους προειδοποιεί και το Υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ειδικά τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών λόγω της αύξησης εντόμων, τρωκτικών και άλλα ζώων, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στη χώρα.

• Επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α. και την ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών

• υπενθυμίζεται ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η χρήση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη και παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των σχετικών διατάξεων

• κρίνεται απαραίτητη η επισήμανση προς τον πληθυσμό για ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή του με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Ως εκ τούτου και για να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσα η αποκομιδή και η εν συνεχεία ασφαλής διαχείριση των συσσωρευμένων αστικών αποβλήτων.

Τέλος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής των αστικών αποβλήτων προτείνεται η διενέργεια επιτόπου ελεγχόμενης απολύμανσης των αποβλήτων, χωρίς τη δημιουργία καταλοίπων.
Κυβέρνηση: οχι σε πολιτική επιστράτευση - ΝΔ: οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους

Η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και ευελπιστεί ότι μετά το αυριανό συλλαλητήριο της ΠΟΕ -ΟΤΑ οι συμβασιούχοι θα επιστρέψουν σταδιακά στα καθήκοντα τους. Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στοχεύει στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με θύματα τους πολίτες και τους συμβασιούχους και άφησε αιχμές για την ΠΟΕ -ΟΤΑ λέγοντας πως «η επιλογή να συνεχιστεί η απεργία χωρίς συγκεκριμένο επίδικο εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους».

«Το μόνο που δεν είπε ο κ. Τζανακόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι ευθύνεται για τον καύσωνα!» απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Νωρίτερα ο κ. Κικίλιας είχε πει ότι « οι εργαζόμενοι οφείλουν τώρα να γυρίσουν στη δουλειά τους, γιατί προέχει η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν τεράστιες ευθύνες. Κοροϊδεύουν τους πάντες, προσπαθώντας να μετακυλήσουν λίγους μήνες παρακάτω το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα