Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Έρχεται επένδυση για τα ιαματικά νερά στο Βρωμονέρι



Δυνατό Πειραιώτικο «μπάσιμο» για τα ιαματικά λουτρά…Όχι μία, αλλά δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, επισκέφθηκε την Τριφυλία και το Βρωμονέρι με τα ιαματικά λουτρά ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με συνεργάτες του και στελέχη του Δήμου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ». 
Ο κ. Μώραλης έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση, λειτουργία και ανάδειξη των Ιαματικών Λουτρών Βρωμονερίου, με παράλληλες δραστηριότητες αναψυχής στην περιοχή και προς τούτο έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη του δήμου Πειραιά ερευνούν κάθε πτυχή της υπόθεσης. 
«Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Η πηγή βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραφική ακτή του Βρωμονερίου και μόλις 7 περίπου χ.λ.μ. από την πόλη των Γαργαλιάνων. Βάσει της θερμοκρασίας της, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας. Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με το πλειστοκαινικό υδροφόρο με αποτέλεσμα πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια περιμετρικά στην περιοχή να έχουν θερμομεταλλικό νερό!».
Η θερμομεταλλική αυτή πηγή παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως «ιαματική», χαρακτηρισμός, ωστόσο, που με το ισχύον νομικό καθεστώς, πια, δεν υφίσταται και έπρεπε ήδη να είχαν
γίνει διαδικασίες από το δήμο για την αναγνώρισή της. 
Παρά τις δηλώσεις και εξαγγελίες, κυρίως προεκλογικά, ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει. Μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές Απριλίου, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Ασημακόπουλου σχετικά με το Βρωμονέρι απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «το ιαματικό νερό του Βρωμονερίου έχει χαθεί». 
Η υπόθεση «Βρωμονέρι», όμως, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα σχετικά ρεπορτάζ, έχει και άλλη μια σοβαρότατη πτυχή. 
Τον κίνδυνο να «χάσει» ο Δήμος Τριφυλίας και όλη την έκταση και το κτίριο των ιαματικών λουτρών. 
Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι όντως πολύπλοκο καθώς στο κτίριο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο δήμος Πειραιά, ο οποίος επί δημαρχοντίας Βασίλη Μιχαλολιάκου κίνησε διαδικασίες να του αναγνωριστεί και να κατοχυρώσει ως ιδιοκτησία του ακόμη και την έκταση που το περιβάλλει! 
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, με δήμαρχο τον Κώστα Κόλλια, είχε αναθέσει στο δικηγόρο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας από τους Γαργαλιάνους, Τρύφωνα Λαμπούση, να μελετήσει το φάκελο των Λουτρών Βρωμονερίου, να προβεί σε σχετικές συνεννοήσεις με τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, να προβεί σε έλεγχο των τίτλων του ακινήτου και να προβεί σε σχετική γνωμοδότηση. 
 Στις 27 Αυγούστου 2014, ο δικηγόρος ενημέρωσε εγγράφως το δήμαρχο Τριφυλίας για εκκρεμείς υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και για την υπόθεση του Βρωμονερίου. 
«Πρόκειται για δύσκολη και περίπλοκη νομικά υπόθεση, που εμπλέκεται και ο Δήμος Πειραιά, είναι σε εκκρεμότητα πολλές δεκαετίες και δεν έχω ολοκληρώσει την τελική νομική μου σκέψη προκειμένου να γνωμοδοτήσω. Σας παραδίδω ολόκληρο το φάκελο της εν λόγω υπόθεσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λαμπούσης και συμπλήρωνε πως, «για λόγους προσωπικούς δεν επιθυμώ τη συνέχιση της συνεργασίας μου με το Δήμο Τριφυλίας, με την αυτονόητη επισήμανση ότι εφ’ όσον μου ζητηθεί, θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου μου για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις υποθέσεις αυτές. Επίσης σας δηλώνω ότι για τις μέχρι σήμερα νομικές ενέργειές μου σχετικά με τις άνω υποθέσεις, δεν έχω λάβει, ούτε θα ζητήσω στο μέλλον να λάβω οποιαδήποτε αμοιβή». 
Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σημερινή Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει για την υπόθεση. 
Δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον από το Δήμο Τριφυλίας, σε αντίθεση με το Δήμο Πειραιά που κάνει δυνατό «μπάσιμο» με τον ίδιο το δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, να επιδεικνύει στην πράξη και το προσωπικό του ενδιαφέρον. 
Από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, πάντως, ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγανος, ο οποίος είχε συνάντηση και συζήτηση με το δήμαρχο Πειραιά, φέρεται να έχει εκφράσει την άποψη να μην αφεθεί η υπόθεση του Βρωμονερίου στο έλεος, αλλά με διαδημοτική συνεργασία των δήμων Πειραιά και Τριφυλίας, να προωθηθούν διαδικασίες για αξιοποίηση και ανάδειξη του Βρωμονερίου.

     

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα