Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΥΠΕΣ: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά -Τι θα γίνει με τα γκαράζ

Περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά δεν θα πληρώσουν για τα τετραγωνικά που δεν είχαν δηλώσει στο Ε9, τα οποία υπερβαίνουν τα 12,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, με τη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη
Θεοδωρικάκου, η οποία έλαβε παράταση έως 31 Αυγούστου. Παράλληλα οι δήμοι θα αυξήσουν τα έσοδά του καθώς τα αδήλωτα, μέχρι σήμερα τετραγωνικά, θα φορολογούνται εφ εξής κανονικά από 1-1-2020.
Με την απόφαση αυτή σώθηκαν πολλοί από πρόστιμα και απαλλάχθηκαν από την
ατομική ευθύνη ρυθμίζοντας οριστικά τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΚΟΝΤΡΑ και στον Γιώργο Σιαδήμα.
«Από τη ρύθμιση κερδίζουν όλοι. Οι πολίτες, η κοινωνία, το κράτος, όλοι μας. Ο πολίτης αποκαθιστά τη σχέση του με το κράτος. Δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρινή, εξυπηρετείται, γλυτώνει τα πρόστιμα. Και το κράτος κερδίζει πολύ σοβαρά έσοδα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες που έχουν ακόμη εκκρεμότητα να προχωρήσουν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των αδήλωτων

τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Επίσης όσους δεν είναι
εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο τους κάλεσε να κάνουν τις δηλώσεις μέσω των λογιστών τους, με δεδομένο ότι θα πάνε στους φοροτεχνικούς για να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες πήραν παράταση έως το τέλος Ιουλίου. «Έχουν δύο μήνες καιρό. Ας το κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί εδώ ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία»
Όσον αφορά αποθήκες και γκαράζ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι αν χρειαστεί θα εκδοθεί επεξηγηματική εγκύκλιος.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ότι ήδη «τρέχει» και δημιουργεί οφέλη για όλους τους Έλληνες καθώς 77 έργα ύψους 105 εκατ. € βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αυτά έχουν δημιουργηθεί ήδη 1.100 θέσεις εργασίας.
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις, θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε 5.000 έργα που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και στον τελευταίο δήμο της χώρας. Οι προσκλήσεις για τα έργα αυτά θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, ο υπουργός Εσωτερικών  είπε: «Πρώτον, το φτιάχνουμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση, δεν βγαίνει από τα μυαλά κάποιων εγκεφάλων στην Αθήνα, για όλη την Ελλάδα. Μαζί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού σε κάθε τόπο σχεδιάζουμε και αναδεικνύουμε σοβαρά κοινωνικά, τοπικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης και τα προσαρμόζουμε στο συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε για τη χώρα, με στόχους αναπτυξιακούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς»
Η δεύτερη καινοτομία του προγράμματος είναι η τεχνική στήριξη που προβλέπει στους δήμους που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες, για τη σύνταξη μελετών, τις οποίες μάλιστα χρηματοδοτεί με 100 εκατ. «Κάθε γωνιά της ελληνικής γης και κάθε πολίτης θα δει τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος υπογραμμίζοντας ότι στόχος του υπουργείο Εσωτερικών είναι να μη μείνει κανένας δήμος εκτός.
Το τρίτο στοιχείο, σημείωσε, είναι ότι τα 2,5 δις είναι διασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών κι εξήγησε ότι «το ΤΠΔ δανείζει τους δήμους και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών πληρώνει τα τοκοχρεολύσια για λογαριασμό των Δήμων από το ΠΔΕ για τα επόμενα 15-20- χρόνια».
Σε ό,τι αφορά την επιλογή έργων είπε ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών (αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών, ασφάλεια αστικών εγκαταστάσεων, χώροι αναψυχής για παιδιά, ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ), ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία του προγράμματος για αντισεισμική προστασία
σχολικών κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ και έργα πρόσβασης των ΑμΕΑ στις παραλίες και στη θάλασσα.
«Πολιτική είναι να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα των πολιτών. Πολιτική  δεν είναι η παραφιλολογία ή η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων, ούτε οι άθλιες μεθοδεύσεις. Πολιτική είναι να αντιμετωπίζεις τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με σχέδιο και υπευθυνότητα. Αυτό κάνει σταθερά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό κάνουμε στο υπουργείο Εσωτερικών ένα χρόνο τώρα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. aftodioikisi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα