Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Στην Εισαγγελία το usb Μιωνή και οι καταθέσεις - Σκληρό «μπρα ντε φερ» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη.
Η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελία η Προανακριτική θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.
Ουσιαστικά, θα αποφασιστεί εάν το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την

διενέργεια της.
Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στον κ. Ιωαννίδη εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.
Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».
Εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 ( σσ τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019 ) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς.
Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.
Επιμένει στη σκληρή επίθεση ο Πέτσας: «Ή ο κ. Τσίπρας διαγράφει τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους»
Νέα απάντηση στη δήλωση Τσίπρα από το Μεσολόγγι ήλθε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες.
Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».
Τσίπρας: «Μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές»
Μαφιόζικες πρακτικές καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες και μαφιόζικες για να κρύψει το μεγάλο σκάνδαλο που είναι η οικονομία που δεν μπορεί να κρατήσει όρθια. Παρέλαβε 37 δισ.€ στα κρατικά ταμεία από τον ΣΥΡΙΖΑ κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη καθώς «σε 5 μόλις μήνες καταστρέφονται οι θυσίες 5 χρόνων του ελληνικού λαού».
ΣΥΡΙΖΑ: Να μην μιλά για παρακράτος η κυβέρνηση των παράνομων ηχογραφήσεων
«Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για "παρακράτος" και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός», τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να είναι πιο προσεκτικός «ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».
«Σε ό,τι δε αφορά την ουσία, αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατάθεση Παπαγγελόπουλου: Η δική μου ατζέντα είναι να πολεμάω, ψεύτες, κλέφτες, διεφθαρμένους
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στην κατάθεσή του, φέρεται να έχει δηλώσει πως «ναι, έχω δική μου ατζέντα να πολεμάω, ψεύτες, κλέφτες, διεφθαρμένους». Κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Πλεύρη ότι γνώριζε για τη συνομιλία Μιωνή-Παππά εδώ κι αρκετό καιρό όταν και είχε εξετάσει τον κ. Παππά στην προανακριτική επιτροπή.
Αναφερόμενος σε δεύτερη κασέτα είπε: Θυμάμαι ότι πριν την κατάθεση του ο Μιωνής είχε διαρρεύσει ότι θα φέρει κασέτα με εμένα όπου μιλάω για έξοδα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να ζήτησε την αυτοεξαίρεση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Πλεύρη από τις συνεδριάσεις. Στην έναρξη της συνεδρίασης, διάβασε από τα πρακτικά ερωτήσεις του Θανάση Πλεύρη προς τον Νίκο Παππά τον Μάρτιο, κάτι που φέρεται να αποδεικνύει ότι ο βουλευτής της ΝΔ γνώριζε για τις κασέτες Μιωνή, που έχουν απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα από χθες Δευτέρα.
Επιπλέον, φέρεται να ζήτησε να πάνε στον εισαγγελέα γιατί αποδεικνύουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.
Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να διάβασε τον ακόλουθο διάλογο:
Πλεύρης: Έχετε πει σε κανέναν ότι, προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφκσι;»
Παππάς: Όχι, όχι
Πλεύρης: Κύριε Παππά, θα σας κάνω κάποιες εισαγωγικές ερωτήσεις και μετά θα έρθουμε στην επίμαχη συνάντηση, αλλά και σε αυτήν του 2013. Ξεκινώντας να σας πω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείσουν υποθέσεις ιδιωτών. Με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείσουν θέματα με την ελληνική δικαιοσύνη που δεν εξαρτώνται από την βούληση των μερών. Αυτό διερευνούμε εδώ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είπατε να κλείσει αντιδικία με Φιλιππάκη. Εμένα με ενδιαφέρει εάν υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για εγκληματικές οργανώσεις κλπ. Αυτό για εμένα είναι η ειδοποιός διαφορά.
Εσείς κύρια Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;
Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων.
Πλεύρης: Ούτε και εκτός Ελλάδος, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ ,στην Κύπρο; Μιλήσατε με κανέναν;
Παππάς: Πουθενά.
Πλεύρης: Έχετε πει σε κανέναν ότι προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι;
Παππάς: Όχι, όχι.
Η κατάθεση συνεχίζεται εν μέσω μεγάλης έντασης στο πολιτικό σκηνικό μετά τη χθεσινή κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ηχογραφημένης συνομιλίας του με τον Νίκο Παππά, αλλά και από τη διαβίβαση εγγράφου που κάνει λόγο για ποσό που φέρεται να δόθηκε διαμέσου του Σταύρου Παπασταύρου στον Αντώνη Σαμαρά.
Πέτσας: «Διαγράψτε τώρα τον Παππά»
Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, με δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η δήλωση του κ. Πέτσα είναι η ακόλουθη: «24 ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι τι έκανε γι αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα