Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός – Απίστευτο: 30 εκατ. ευρώ είναι τα απλήρωτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη μη τήρηση μέτρων


…30.000.000 ευρώ από απλήρωτα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μέρος των… ληξιπρόθεσμων οφειλών από παραβάσεις που έχει βεβαιώσει η ΕΛ.ΑΣ. από τον περασμένο Μάιο, χρήματα που θα είχαν διατεθεί βάσει σχεδιασμού για ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας.
Το 57% των συνολικών προστίμων, που έχουν επιβάλει οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε παραβάτες των μέτρων τους τελευταίους 8 μήνες, δεν έχει πληρωθεί και έχει καταλήξει στην εφορία. Συνολικά, όπως επεσήμανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων, έχουν πραγματοποιηθεί 8,5 εκατομμύρια έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς να βεβαιώνουν 232.000 παραβάσεις.
Το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν γι’ αυτές τις παραβάσεις φτάνει τα 52.000.000 ευρώ, με μόνο τα 22.000.000 από αυτά είτε να έχουν πληρωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από τους παραβάτες είτε βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ενστάσεων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για πρόστιμα των 300 ευρώ που αφορούν είτε τη μη χρήσης μάσκας είτε παράνομες μετακινήσεις, καθώς συνολικά έχουν καταγραφεί 168.996 παραβάσεις. Υπάρχουν όμως και μεγαλύτερα, απλήρωτα πρόστιμα που σχετίζονται με την παράνομη λειτουργία καταστημάτων, και που πολλές φορές το ποσό είναι πενταψήφιο, ανάλογα με την παράβαση. Συνολικά, οι ελεγκτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 798 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων, βεβαιώνοντας τα αντίστοιχα πρόστιμα, με αρκετά από αυτά να έχουν μείνει απλήρωτα.
Το είδος της παράβασης και το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου καταγράφονται σε ειδικό έντυπο, στο οποίο καταχωρίζονται, μεταξύ άλλων, ο ΑΦΜ, η ΔΥΟ και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου του παραβάτη. Οσοι έχουν δεχθεί πρόστιμο μετά από έλεγχο, έχουν προθεσμία 5 εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για να υποβάλουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Τα πρόστιμα πρέπει να εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση καταλήγουν στην εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα