Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Εργα ενεργειακής αναβάθμισης στην Τριφυλία ζητεί ο Δριμής


Να ασχοληθεί με έργα ενεργειακής αναβάθμισης καλεί τη δημοτική αρχή Τριφυλίας ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» Δημήτρης Δριμής.
Σημειώνει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών θα μειώσει το ετήσιο κόστος λειτουργίας και θα έχει οφέλη για τους πολίτες στα δημοτικά τέλη. Θέτει ερωτήματα για το τι έχει γίνει με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας και τονίζει ότι υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν έργα. Χαρακτηριστικά ο κ. Δριμής σημειώνει:
«Ενεργειακή αναβάθμιση: Ας ασχοληθούν και με κάτι σοβαρό!
Ζητήματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, αειφόρου ανάπτυξης απασχολούν και θα απασχολήσουν ακόμα περισσότερο τις ανθρώπινες κοινωνίες. Δημότες και αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε με ευαισθησία, να γνωρίζουμε και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Η ΔΕΥΑ Τριφυλίας και ο δήμος ξοδεύουν 700.000 ευρώ το χρόνο μόνο για το ρεύμα των αντλιοστασίων!
Υπήρχαν στο παρελθόν και “τρέχουν” και σήμερα προγράμματα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων και δημοτικού φωτισμού. Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών που, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα μειώσει το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους και θα επιστρέψει στους πολίτες ως όφελος, με τη αντίστοιχη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.
Αυτά όμως είναι “ψιλά γράμματα”, για τους διοικούντες το δήμο και τη ΔΕΥΑΤ. Η μόνη πρόταση, που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε το 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας. Το έργο, άγνωστο γιατί, καθυστερεί και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Νιώθει κάποιος από τη δημοτική αρχή την ανάγκη να εξηγήσει στους φορολογούμενους δημότες γιατί δεν υπάρχει ακόμα ανάδοχος και δεν ξεκινάει το έργο; Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, μπορεί να εξηγήσει κάποιος, τέλος πάντων;
Διαλυμένα δίκτυα ύδρευσης, κακοσυντηρημένοι ηλεκτρικοί πίνακες και εξάρτηση από τη ΔΕΗ ανεβάζουν το κόστος των αντλιοστασίων ψηλά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις άλλες αμαρτίες της ΔΕΥΑΤ κρατάει τα δημοτικά τέλη ψηλά, όπως και το χρέος της ΔΕΥΑΤ προς το δήμο. Μπορεί να μας ενημερώσει η δραστήρια διοίκηση του δήμου και η ΔΕΥΑΤ σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την αξιοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης; Γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” χρηματοδοτεί “Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων” και πως δήμοι, ΔΕΥΑ και Σύνδεσμοι, όπως ο Τέλλος Άγρας, είναι δικαιούχοι;
Όταν αδυνατείς να κάνεις διάλογο, όταν απαξιώνεις τις υπηρεσίες σου, όταν ξοδεύεις τον καιρό σου σχεδιάζοντας άχρηστες απευθείας αναθέσεις των 24.800 ευρώ, είναι λογικό να μην γνωρίζεις και να είσαι απροετοίμαστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα