Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση έως 20% το 2022


Την αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ακόμη και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε η τελική μείωση του βεβαιωθέντος φόρου να φθάνει έως και το 50% για όσους έχουν ατομική περιουσία μέχρι και 100.000 ευρώ, την αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου -συμπεριλαμβανομένου του “αφορολογήτου”- αλλά και παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου θα περιλαμβάνει το πακέτο αλλαγών του 2022, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.
Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές σχεδιάζεται να είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες.
Έτσι, ενώ σήμερα οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 20% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο, οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 30% έως 50%.
Το φετινό πακέτο αλλαγών δεν θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την “Καθημερινή, τις τροποποιήσεις στους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας των ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνουν εκκρεμότητες και για το 2023.
Προετοιμάζεται, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διετές πρόγραμμα προσαρμογών στον φόρο κατοχής ακινήτων. Τον πρώτο χρόνο, το 2022 θα ενεργοποιηθούν οι νέοι συντελεστές ταυτόχρονα με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και το καινούργιο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
Τον δεύτερο χρόνο θα επανεξεταστούν συντελεστές συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας, ενώ θα δρομολογηθεί η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ώστε να προχωρήσει και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για απόδοση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα