Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ - Ποιοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή από το φόρο


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, τα οποία εκτός απροόπτου θα αναρτηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, τα οποία εκτός απροόπτου θα αναρτηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που θα άλλαζε και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Το μόνο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι μια άτυπη παράταση για μια με δυο ημέρες. Δηλαδή, το σύστημα να δέχεται φορολογικές δηλώσεις χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής τους. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου ενώ η καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες 5 δόσεις θα καταβληθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος όπως και στα εκκαθαριστικά του 2020 με τους παλιούς συντελεστές και τις παλιές αντικειμενικές, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές στον τελικό λογαριασμό.
Αντίθετα, μειωμένος θα είναι ο φόρος φέτος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Η μείωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία ξεκινά από το 50% και φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή.
Ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα:
– του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,
– όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και
– του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου, όπου αυτή εφαρμόζεται.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
2. Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:
α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,
β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
Απαλλαγές για πυρόπληκτους
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, δικαιούνται οι πυρόπληκτοι για μία τριετία (για τα έτη 2021, 2022 και 2023).
Πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων, δικαιούνται όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Η διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα