Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν ζεστό χρήμα και ποιοι όχι - Οι 3 ταχύτητες


«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1/1/2023 για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με βάση όσα ορίζει ο νόμος, κάτι που επανέλαβε και χτες ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.
Έτσι οι συνταξιούχοι θα δουν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 το εισόδημά τους να αυξάνεται, μετά από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.
Οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν τον ερχόμενο Δεκέμβρη με τις συντάξεις Ιανουαρίου, καθώς όπως είναι γνωστό οι συντάξεις προπληρώνονται .
Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμάται (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) πως θα είναι για όλους 5%-6%.
Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Πόσοι θα δουν αύξηση στην... τσέπη
Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 εως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 1/1/2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.
Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή.
Οσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους που έχουν «μεγάλη» προσωπική διαφορά και, τελικά, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις και μηδενική πραγματική αύξηση στην τσέπη.
Συνταξιούχοι τριών ταχυτήτων
Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, δημιουργούνται 3 ταχύτητες συνταξιούχων: Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μηδενική προσωπική διαφορά: Με αύξηση 6% θα λαβει αύξηση 60 ευρώ, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορα 100 ευρώ: Με αύξηση 6% δεν θα λαβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορα θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Ετσι το 2024 θα είναι πιο κοντά στο να λάβει αύξηση στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 650.000 συνταξιούχοι.
Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και προσωπική διαφορα 30 ευρώ: Με αύξηση 6% δικαιούται αύξηση 42 ευρώ. Θα λάβει αύξηση στην τσέπη 12 ευρώ και θα μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 250.000 συνταξιούχοι.
Η φόρμουλα των αυξήσεων
Οι αυξήσεις θα δίνονται πλέον σύμφωνα με το νόμο κάθε χρόνο με την εξής φόρμουλα:
Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα