Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Κορίτσι της Ναπάλμ: Ολοκληρώθηκαν οι θεραπείες αποκατάστασης στο δέρμα της μετά από 50 χρόνια

Η 9χρονη Kim Phuc Phan Thi
τη στιγμή του βομβαρδισμού στο Βιετνά
μ
Την τελευταία θεραπεία για την αποκατάσταση των πληγών στο κορμί της, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, έλαβε η Kim Phuc Phan Thi, το 9χρονο τότε κορίτσι της φωτογραφίας - σύμβολο του πολέμου.
Στην τελευταία θεραπεία για την αποκατάσταση του καμμένου δέρματός της υποβλήθηκε 50 χρόνια μετά την αμερικανική επιδρομή βομβαρδισμού στο Βιετνάμ, η μεσήλικη πλέον Kim Phuc Phan Thi, η εικόνα της οποίας να τρέχει γυμνή ουρλιάζοντας από τον πόνο, την ώρα που γύρω της έπεφταν βόμβες ναπάλμ, έγινε η εικόνα του πολέμου του Βιετνάμ.Ήταν 8 Ιουνίου 1972 και η εννιάχρονη Kim Phuc Phan Thi, από το χωριό Τρανγκ Μπάνγκ βρισκόταν σε ένα βουδιστικό ναό μαζί με την οικογένεια της, τη στιγμή που άκουσαν πολεμικά αεροπλάνα να πετούν από πάνω. Φοβούμενοι ότι σε λίγο θα άρχιζε η επίθεση βγήκαν έξω για να βρουν ένα πιο ασφαλές καταφύγιο. Αυτό συνέβη όμως την ώρα που οι βόμβες ναπάλμ εκρηγνύονταν γύρω από τον ναό. Το εύφλεκτο υγρό απλώθηκε σε όλο το σώμα της Phuc καίγοντας τις σάρκες της. Στην προσπάθεια της να σωθεί ξεγυμνώνεται από τα φλεγόμενα ρούχα της και τρέχει να σωθεί.

Η Kim Phuc λαμβάνει θεραπεία με λέιζερ στο Ινστιτούτο Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι AP

Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά ο νεαρός Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press Νικ Ουτ θα ανοιγόκλεινε το κλείστρο της μηχανής του απαθανατίζοντας την στιγμή που θα τον έκανε διάσημο. «Κοίταξα μέσα από τον μαύρο καπνό και είδα ένα κοριτσάκι, γυμνό, να τρέχει». Καθώς η Phuc πλησιάζε ο Ουτ διέκρινε καθαρά τις σάρκες τις να λιώνουν και να πέφτουν στο έδαφος. Η ναπάλμ είχε ήδη καταφάει τον λαιμό της, το μεγαλύτερο τμήμα της πλάτης της και το αριστερό της χέρι.

Σήμερα, στα 59 της, η Kim Phuc Phan Thi, γνωστή και ως "Κορίτσι της Ναπάλμ", έλαβε την τελευταία της θεραπεία δέρματος μετά από δεκαετίες πόνου από τις έντονες ουλές στο σώμα της.
Η Kim Phuc λαμβάνει θεραπεία με λέιζερ στο Ινστιτούτο Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι AP

Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που αμέσως μετά την επίθεση οι γιατροί πίστεψαν ότι δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.

Τελικά, ανάρρωσε από τα τραύματά της και έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα.

Ωστόσο, συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον γιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, εργασία την οποία ο χειρουργός συμφώνησε να εκτελέσει δωρεάν, αναφέρει το Sky News.
Η Kim Phuc λαμβάνει θεραπεία με λέιζερ στο Ινστιτούτο Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι AP

"Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το 'Κορίτσι Ναπάλμ', τώρα είμαι φίλος, βοηθός, είμαι γιαγιά και τώρα είμαι ένας επιζών που φωνάζει για ειρήνη", ανέφερε η Kim Phuc μιλώντας στο CBS πρόσφατα, καθώς συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ημέρα που τραυματίστηκε σοβαρά.
News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα