Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κερδισμένοι και χαμένοι από την απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές και Δώρα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το «Οχι» του ΣτΕ σε αναδρομικά για επικουρικές και δώρα στους συνταξιούχους. Η απόφαση της Ολομέλειας δεν δίνει αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση Δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.
Έτσι, διατηρούν ζωντανή την αξίωση για αναδρομικά 11μηνου από επικουρικές και Δώρα μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά γι αυτό το θέμα έως τις 31 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επί της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται περίπου για 300.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020.
Συγκεκριμένα:
Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα.
Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.
Το θέμα των αναδρομικών είναι σαν το Γεφύρι της Αρτας, σχολίασε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», στο Open TV, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίστηκε την προσφυγή των συνταξιούχων .
«Σε αυτή τη δίκη επενδύεται με δικαστική νομιμότητα η νομοθετική ρύθμιση που έγινε το 2020, η οποία έλεγε ότι θα πάρετε όλοι τις συντάξεις του 11μηνου. Οσοι έχετε κάνει αγωγές θα συνεχίσετε στα δικαστήρια 4-5 χρόνια για να πάρετε το υπόλοιπο από επικουρικές και Δώρα. Για τους άλλους οι οποίοι πήραν μόνο τη σύνταξη, να αποσβένονται οι αξιώσεις, να παραγράφονται, οι οποίες είναι νόμιμες, έχουν κριθεί σε ανώτατο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και να λένε ότι ξέρετε; πήρατε τη σύνταξη, μην περιμένετε να πάρετε κάτι άλλο».
Τρία σενάρια
Στο τρόπο που θα δοθούν τα αναδρομικά πληροφορίες της εκπομπής κάνουν λόγο για τρία σενάρια:
  • Να δοθεί το δώρο εφάπαξ σε όλους και τα λοιπά σε δόσεις
  • Να υπάρξει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά
  • Να δοθούν τα 2 δισ. σε ετήσιες δόσεις
Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν, σύμφωνα με την εκπομπή, ότι αυτή τη στιγμή, τα δυο δισ., που είναι το συνολικό ποσό των αναδρομικών, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Ολη η ιστορία των αναδρομικών αφορά δύο νόμους. Τον 4051 και τον 4093 του 2012, δηλαδή τις μειώσεις του δεύτερου μνημονίου και στη συνέχεια βγήκαν 4 ολομέλειες στο ΣτΕ που ουδέποτε, στα 46 μου χρόνια που ασκώ τη δικηγορία, δεν ξαναϋπήρξε τέτοιο θέμα για ζήτημα που η προηγούμενη ολομέλεια - κι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τη Δικαιοσύνη - χάνουν το νόημα οι λεγόμενες πιλοτικές δίκες», σχολίασε ο κ. Αποστολίδης.
Τα διεκδικούμενα ποσά
Τα διεκδικούμενα ποσά των αναδρομικών είναι γύρω στα 2,5 δισ., 723 εκατομμύρια για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (περίπου 1,4 δισ. καθαρά ποσά για τον κρατικό προϋπολογισμό), σύμφωνα με τον δικηγόρο, και αφορούν περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχους
Αναλυτικά:



Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, τίθεται ένα ηθικό ζήτημα και τόνισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «θα πρέπει να κάνει παρέμβαση άμεσα».
Ποιοι μπορούν να ελπίζουν
Η απόφαση του ΣτΕ εξαιρεί από το «μπλόκο» δυο κατηγορίες συνταξιούχων: Αφήνει ανοιχτό τον δρόμο σε όσους είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου Βρούτση (που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα), όσους δηλαδή είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια έως την 31η Ιουλίου 2020, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα στα δικαστήρια για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου τα ποσά των κομμένων επικουρικών και τα κομμένα δώρα. Σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης πρόκειται περίπου για 300.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020. Θα δικαιωθούν ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.
Δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έτσι εξαιρέθηκαν από την πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 να διατηρήσουν τις αξιώσεις τους. Όπως αναφέρει η απόφαση «μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, τα ποσά που αντιστοιχούν σε τυχόν περικοπές επικουρικών συντάξεων και στα καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας». Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν το 2020 αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων κι έτσι δεν έσβησαν τις διεκδικήσεις τους για αναδρομικά επικουρικών και Δώρων. Ωστόσο στο τέλος του 2021 παραγράφησαν με τον κανόνα της 5ετίας οι αξιώσεις του 2016. Συνεπώς όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει έως τα τέλη του 2021 δεν μπορούν τώρα να διεκδικήσουν τα ποσά των Δώρων που έχασαν το 2012.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Αντίθετα για όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή αναδρομικών επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται διά νόμου. Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που εισέπραξαν τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 και με την είσπραξη εκείνη συμφώνησαν σιωπηρώς στην απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεων τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση δώρων.
Το ΣτΕ είπε τώρα πως ο μηχανισμός αυτός της απόσβεσης - αν και δεν επιλέχθηκε από τους συνταξιούχους - είναι συνταγματικός και σύμφωνος με το δημόσιο συμφέρον.
Ειδικά για τους υπόλοιπους, περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 κι έμειναν εκτός αναδρομικών το 2020, το ΣτΕ λέει τώρα πως μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται από τα καταργημένα Δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. Ωστόσο έχει πια παρέλθει η 5ετία της παραγραφής - καθώς η απόφαση του ΣτΕ έκανε 1,5 χρόνο να δημοσιευθεί - και όσοι δεν προσέφυγαν έως το τέλος του 2021 χάνουν το δικαίωμα της διεκδίκησης αυτών που δικαιούνται.
Πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες του πρ. ΟΓΑ που έχασαν το 2012 μόνο τα δώρα, όπως επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχασαν μόνο τα δώρα και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν επιστράφηκαν ποτέ και τελικώς διεγράφησαν οι αξιώσεις για :Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ)
Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα