Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ακμαία και πάλι η βασίλισσα Ελισάβετ - Τα αστρονομικά ποσά για τα ταξίδια της

Η βασίλισσα Ελισάβετ ταξίδεψε για τη Σκωτία και την
ετήσια 'βασιλική εβδομάδα', προς τιμήν του Πλατινέιου
Ιωβηλαίου της  στη χώρα.
  JANE BARLOW/POOL VIA AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ πήγε στην Σκωτία, όπου την τίμησαν για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Πώς έκανε το ταξίδι και γενικά πόσα χρήματα δίνει η βασιλική οικογένεια για τις πολυτελείς μετακινήσεις της.
Νίκη Μπάκουλη
Μετά την ηχηρή απουσία της από events του Πλατινένιου Ιωβηλαίου (για τα 70 χρόνια παρουσίας της στο θρόνο), η βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται να είναι και πάλι στις επάλξεις.
Τίμησε με την παρουσία της το ετήσιο ταξίδι στη Σκωτία, για τη 'βασιλική εβδομάδα' (προς τιμήν του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της) που ξεκίνησε την “Τελετή των κλειδιών”. Κατά την παράδοση, της παραδίδουν τα κλειδιά του Εδιμβούργου και εκείνη τα επιστρέφει, αναθέτοντας τη φύλαξή τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους της πόλης.Στο πρόγραμμα της ανήκει η συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Nicola Sturgeon -μια μέρα νωρίτερα είχε προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία- και η επιθεώρηση των στρατευμάτων -η Ελισάβετ είναι αρχηγός των Ενόλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Είχε ενημερώσει πως δεν θα παραστεί σε πάρτι που γίνεται πάντα στους κήπους του Holyroodhouse -θα την εκπροσωπήσουν οι συνταξιδιώτες της που είναι ο νεαρότερος γιος της, Έντουαρντ και η σύζυγος του, Σόφι.

Στην απόφαση της να κάνει το ταξίδι, βοήθησε και ότι περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις. Κατ' αρχάς, το ταξίδι της ήταν η επιτομή του ξεκούραστου: επιβιβάστηκε βράδυ στο βασιλικό τρένο που ξεκίνησε από τον σταθμό του Windsor και έφτασε 'φρέσκια' στην Σκωτία.Τον Ιούνιο του 2018 η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε καλέσει τη Μέγκαν Μαρκλ να τη συνοδεύσει σε ταξίδι της με το βασιλικό τρένο. AP

Το πολυτελές τρένο το είχε παραγγείλει η βασίλισσα Βικτόρια και μέχρι σήμερα (μετά διάφορες ανακαινίσεις) διατηρεί μια βικτοριανή ατμόσφαιρα. Αποτελείται από σειρά βαγονιών και χρησιμοποιείται με φειδώ, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους (το 2021-2022 δόθηκαν σε πληρωμές λειτουργικών μισθωμάτων 1.164.455 ευρώ) και των υλικοτεχνικών απαιτήσεων της συνεργασίας με την ευρύτερη σιδηροδρομική υποδομή της Μεγάλης Βρετανίας.

Πώς ταξιδεύουν συνήθως η Ελισάβετ και η οικογένεια της

Η βασιλική οικογένεια δεν τσιγκουνεύεται τα έξοδα, όταν πρόκειται να ταξιδέψει. Στο τελευταίο οικονομικό έτος, έδωσε 5.200.000 ευρώ σε αυτήν την κατεύθυνση -για επίσημες περιοδείες του Πρίγκιπα Καρόλου, του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, αλλά και άλλων εκπροσώπων του Παλατιού.

Στην Ελισάβετ -και την οικογένεια της- ανήκουν δυο ελικόπτερα, με τα οποία έγιναν περισσότερα από 179 ταξίδια το 2021-22. Τα έξοδα καλύφθηκαν από το τα κεφάλαια που λαμβάνει η Ελισάβετ από την κυβέρνηση για την εκπλήρωση των καθηκόντων της. Εκείνη διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει αν θα σηκωθούν αυτά τα ελικόπτερα, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Παλατιού.

Για μεγαλύτερες αποστάσεις, υπάρχουν μικρά και μεγάλα ιδιωτικά αεροσκάφη (εκεί δόθηκαν την περίοδο 2021-22 περί το 1.000.000 ευρώ). Στο τελευταίο σχετικό ταξίδι της Ελισάβετ (στο Πλατινέιο Ιωβηλαίο) είχε μια ματαιωμένη προσπάθεια προσγείωσης, εν μέσω καταιγίδας. Εδώ και καιρό δεν κάνει πτήσεις στο εξωτερικό, πέραν των ταξιδιών της στη Σκωτία -όπου πάει όποτε το νιώθει, αφού έχει δικό της παλάτι στο Εδιμβούργο.

Εδώ να πούμε πως όλα τα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας τα επιβλέπει η Βασιλική Αεροπορία, που είναι υπεύθυνη και για την επάνδρωση του RAF Voyager. Ανήκει στην κυβέρνηση και τη σεζόν 2021-22 έγιναν με αυτό πολλά ταξίδια στο εξωτερικό (συνολικού κόστους 260.000 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου αυτού του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέτι Μίντλετον στην Καραϊβική.

Κάποιες φορές τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ταξιδεύουν και με τις πτήσεις του λαού (βλ. εμπορικές). Είναι VIP της  British Airways. Το βασιλικό νοικοκυριό ξόδεψε 230.000 ευρώ σε προγραμματισμένες, το 2021-22.
News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα