Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων -Αυτοί είναι οι 12 πρωταθλητές της ακρίβειας


Καθώς οι καταναλωτές περιμένουν τα πρώτα «καρτελάκια» με τη «Μόνιμη μείωση τιμής», η ακρίβεια στα βασικά αγαθά διατροφής, στα τρόφιμα, κάνει πάρτι.
Παρότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, φτάνοντας στο 1,6% και ο πληθωρισμός των τροφίμων για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες κατέγραψε μονοψήφια αύξηση στο 9,4%, τουλάχιστον 12 προϊόντα που καθημερινά βρίσκονται στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών σημειώνουν αύξηση έως και 29% σε ετήσια βάση «καίγοντας» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Μάλιστα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα αρχίσουν να αποτυπώνονται πιο έντονα στην αγροτική παραγωγή την ώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, τα σενάρια για αποκλιμάκωση των τιμών στο εγγύς μέλλον απομακρύνονται.
Το ράλι στο ελαιόλαδο
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα πρωτεία των αυξήσεων σε ετήσια βάση κατέχει το ελαιόλαδο η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο κατά 29%.
Μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 6,7%.
Σχεδόν 30% έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου μέσα σε ένα έτος
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως για το σύνολο των τελευταίων 4 ετών, δηλαδή συγκρίνοντας τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα διάστημα που περιλαμβάνει τόσο τον αρνητικό πληθωρισμό του πρώτου έτους της πανδημίας όσο και τον έντονο πληθωρισμό της πρώτης φάσης της μεταπανδημικής περιόδου, η σωρευτική μεταβολή στην τιμή του ελαιολάδου διαμορφώθηκε στο +65%!
Η δραματικά μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι και η φετινή παραγωγή θα πουληθεί πανάκριβα χωρίς να ξέρει κανείς πού είναι το «ταβάνι» των αυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα