Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Φορολογικό νομοσχέδιο - Οι αλλαγές για τους επαγγελματίες και τα bonus για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή


Αποκαλυπτήρια σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών. Βασική επιδίωξη δεν είναι άλλη από την εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Δύο θα είναι τα καινούργια στοιχεία, πέρα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, στο νομοσχέδιο:
  • Τα οικονομικά κίνητρα - bonus - για τις καταγγελίες μέσω της ειδικής εφαρμογής appodixi της ΑΑΔΕ (για μαϊμού αποδείξεις) και βέβαια
  • Οι ρυθμίσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Η αμοιβή - bonus για τις μαϊμού αποδείξεις
Tο ανώτατο ποσό της αμοιβής - bonus για τους πολίτες που καταγγέλλουν μαϊμού αποδείξεις θα είναι τα 3.000 ευρώ. Ειδικότερα η ελάχιστη αμοιβή θα είναι 100 ευρώ και η μέγιστη 3.000 ευρώ, δηλαδή τα ποσά των χρηματικών αμοιβών θα κυμαίνονται από 100 έως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της χρηματικής αμοιβής θα υπολογίζεται με βάση την αξία της αποκαλυφθείσας φοροδιαφυγής, δηλαδή θα είναι πολλαπλάσιο της παράνομης απόδειξης.
Οι προϋποθέσεις
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να δικαιωθεί κάποιος την ανταμοιβή θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως - δηλαδή το 55% - είναι ανώνυμες.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν ευθέτω χρόνο θα συνδεθούν με χρηματική ανταμοιβή και οι καταγγελίες που γίνονται από την νέα πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που παρουσίασε σήμερα η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής.
Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποκάλυψη του περιεχόμενου για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου αποδεκτού φορολογητέου εισοδήματος - εν είδει ελάχιστου δυνατού «τεκμαρτού» εισοδήματος - το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί στο 14πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή κοντά στα 10.000 ευρώ.
Ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χθες πως δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα και να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!
Προφανώς με το νομοσχέδιο θα εισαχθεί ένας νέος τρόπος υπολογισμού ενός ελάχιστου «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες - που θα είναι μαχητός για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις - αλλά θα τεκμαίρει πως δεν μπορεί ο επαγγελματίες να κερδίζει λιγότερα από το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
Όλα τα μέτρα
Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα:
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων
  • Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA
  • Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).
  • Εφαρμογή ψηφιακού δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.
  • Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
  • Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2024, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα