Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Καταγραφή κινητών και ακινήτων στο νέο Taxisnet


Στην τελική ευθεία είναι οι αλλαγές στο taxisnet που δρομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι εφαρμογές των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων και παράλληλα να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στην πλήρη καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογουμένων, την αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, τη διεύρυνση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων και την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
«Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, απόλυτα προσαρμοσμένο στα σημερινά κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και προσθέτει: «με βασικό όπλο τις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών, με ένα επικαιροποιημένο και πραγματικά λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος».
Τι θα αλλάξει στο Taxisnet
Οι αλλαγές που προωθούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet της Εφορίας είναι οι ακόλουθες:
  1. Μητρώο φορολογουμένων. Θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ). Θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις κ.λπ.
  2. Μητρώο κινητών και ακινήτων στοιχείων, όπου θα καταγράφεται όλη η περιουσία του φορολογούμενου, κινητή και ακίνητη.
  3. Υπηρεσίες δηλώσεων φορολογουμένων, όπου θα εμφανίζονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις.
  4. Βεβαίωση φόρου και πληρωμές. Θα περιλαμβάνει υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο των υποχρεώσεων για δηλώσεις που φέρει ο κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ανάλογα με το προφίλ του φορολογουμένου, ο φορολογούμενος θα καλείται να βεβαιώνει προσυμπληρωμένες φόρμες, είτε να συμπληρώνει φόρμες που παρέχονται από το σύστημα. Το σύστημα θα προβαίνει σε διασταύρωση από τρίτες πηγές εφόσον ενδείκνυται, θα εκτελεί υπολογισμούς φόρου, προσαυξήσεων ή προστίμων και συμψηφισμών, θα βεβαιώνει την υποχρέωση ή την επιστροφή φόρου και θα εκδίδει εκκαθαριστικά.
  5. Λογιστική εικόνα φορολογουμένου. Θα περιλαμβάνει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογουμένους. Παράλληλα, θα καταγράφει το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς.
  6. Υποστήριξη ελέγχων. Θα περιλαμβάνει τις λειτουργικότητες οι οποίες θα υποστηρίζουν τις ελεγκτικές εργασίες που θα πραγματοποιούνται στα ελεγκτικά κέντρα. Θα υποστηρίζεται με δύο εκδοχές, μια για απομακρυσμένο έλεγχο και μια για επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του φορολογουμένου. Οι λειτουργικότητες θα καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών, καθώς και της συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων από συστήματα της ΑΑΔΕ και εξωτερικές πηγές, προκειμένου για την προετοιμασία, την πραγματοποίηση και τη μετέπειτα επεξεργασία των ευρημάτων του ελέγχου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ.
  7. Δημιουργία αναφορών και διαμόρφωση πολιτικών συμμόρφωσης. Θα περιλαμβάνει τη διαχείριση ρυθμίσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων. Θα παρέχονται όλα τα μέσα στον φορολογούμενο για να παραμείνει στην πλευρά της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του.
  8. Μητρώο ηλεκτρονικών μέσων φορολογουμένου. Η περιοχή αυτή θα περιλαμβάνει υπηρεσίες διαπίστευσης, ταυτοποίησης και εγγραφής συστημάτων, που θα διαβιβάζουν με ασφαλή τρόπο δεδομένα προς την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογουμένου, διασφαλίζοντας την εξουσιοδότησή του. Ακόμη, φορολογικούς μηχανισμούς, ταμειακές και POS, ταξίμετρα, παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης και συστημάτων ERP, καθώς και πληροφοριακά συστήματα λογιστών και φοροτεχνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα