Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Σαν σήμερα 31/10, Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3… Επτά αεροπορικά δυστυχήματα με 600 νεκρούς σημαδεύουν την 31η Οκτωβρίου!


Δεν ήταν ένα, δεν ήταν δύο δεν ήταν τρία… Έξι πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα και ένα με θύματα τους 2 πιλότους, έχουν καταγραφεί μια μέρα σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου! Μέρα σημαδιακή επίσης για τους ανθρώπους που έχουν κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και το Διάστημα; Γιατί; Ας δούμε πιο κάτω.
Μια μέρα σαν σήμερα, το 1930 γεννήθηκε ο Μάικλ Κόλινς. Ποιος ήταν ο Κόλινς; Ο Μάικλ Κόλινς, λοιπόν, ήταν πιλότος – αστροναύτης και ένας από τους τρεις του πληρώματος του πυραύλου «Απόλλων 11», που έφτασε στη Σελήνη. Ο Κόλινς παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον Δορυφόρο της Γης, ως πιλότος του οχήματος διακυβερνήσεως, ενώ οι Άρμστρονγκ και Όλντριν έκαναν το «μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας…».
Όμως, μια μέρα σαν κι αυτή, ο κόσμος έχει θρηνήσει τον χαμό κοντά 600 ανθρώπων (592 για την ακρίβεια) σε επτά αεροπορικά δυστυχήματα!
Και να ‘ταν μόνο αυτά; Μια μέρα σαν σήμερα το 1964, η NASA θρηνεί την πρώτη απώλεια αστροναύτη της· νεκρός ο Θίοντορ - Τέντι - Φρίμαν. Πώς; Πιλοτάροντας ένα υπερηχητικό τζετ T-38A Talon από το Σεντ Λούις στο Χιούστον, μια αγριόχηνα χτύπησε τον κινητήρα του αεροσκάφους του Φρίμαν και προκάλεσε ανάφλεξη. Ο Φρίμαν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης και το αλεξίπτωτο διαφυγής, αλλά το αεροπλάνο ήταν πολύ χαμηλά και ο άτυχος πιλότος σκοτώθηκε προσκρούοντας στη γη.
Και ας δούμε τα δυστυχήματα χρονολογικά από το 2000 και πίσω.
2000: Ένα αεροπλάνο τύπου Antonov-26 συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαουρίμο, βόρεια της Αγκόλα. Από την πρόσκρουση σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι. Να σημειώσουμε ότι αεροπλάνα τύπου Antonov έχουν προκαλέσει 159 δυστυχήματα που μεταφράζονται σε 2.134 θανάτους! Το Antonov (τύπου 24 και 26) ήταν τετρακινητήριο αεροσκάφος, που είχε σχεδιαστεί στην Ουκρανία κατά την περίοδο της σοβιετικής κυριαρχίας.

Τραγωδία στη Σιγκαπούρη

2000: Αεροσκάφος Boeing 747 των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης συντρίβεται αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Τσανγκ Κάι Σεκ (μια μέρα σαν σήμερα είχε γεννηθεί ο κινέζος πολιτικός) στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 83 ανθρώπων από τους 179 επιβαίνοντες και τον τραυματισμό 81.
1999: Αεροσκάφους Boeing 767 της Egyptair που ταξίδευε από τη Μασαχουσέτη προς το Κάιρο, συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά του Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, σκοτώνοντας και τους 217 επιβαίνοντες. Η αιτία της πτώσης ακόμα αμφισβητείται: λέγεται ότι ήταν πράξη αυτοκτονίας του συγκυβερνήτη που παρέσυρε στον θάνατο όσους ταξίδευαν μαζί του. Λέγεται επίσης ότι προκλήθηκε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος. Ό,τι κι αν «λέγεται» τίποτα δεν βρέθηκε για να αποκαλύψει τα αίτια της συντριβής.


1996: Αεροπλάνο συντρίβεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σκοτώνοντας 99 άτομα· ήταν ένα Fokker -100, που κατέπεσε πάνω σε μια πολυκατοικία και πολλά σπίτια, λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Congonhas-Sao Paulo. Οι 90 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Επίσης τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έδαφος.
1994: Η πτήση 4184 της American Eagle, ένα αεροσκάφος τύπου ATR-72, συντρίβεται κοντά στο Roselawn της Ιντιάνα, ενώ περίμενε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Σικάγο, λόγω συσσώρευσης πάγου στα φτερά του. Και οι 68 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.
1979: Η πτήση 2605 της Western Airlines συντρίβεται κατά την προσπάθεια προσγείωσή στην Πόλη του Μεξικού, σκοτώνοντας 73 ανθρώπους. Οι πιλότοι, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, έριξαν το αεροπλάνο πάνω σε όχημα που κινείτο στον διάδρομο προσγείωσης.
1972: Δύο γάλλοι πιλότοι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ενός μικρού αεριωθούμενου αεροσκάφους Dassault Falcon-10 κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης. Νεκροί 592 και όποιος φοβάται τα αεροπλάνα δεν περίμενε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη να καταθέσει τα επιχειρήματά του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα