Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Φοροδιαφυγή: Σφίγγει ο κλοιός της ΑΑΔΕ για τους «φτωχούς» επαγγελματίες με εισόδημα 10.000 ευρώ - Ερχονται πικρά ραβασάκια

Το εργαλείο των διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή αξιοποιεί σε εκτεταμένη βάση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Με τους ελέγχους, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εντοπίσει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Η επεξεργασία των στοιχείων από τις διασταυρώσεις για 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τον Νοέμβριο.
Ο επόμενος κύκλος των ελέγχων
Ταυτόχρονα, όπως εχει δηλώσει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, γίνεται προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο ελέγχων, βάζοντας στο στόχαστρο όσους έσπευσαν να δηλώσουν πάνω από 10.000 ευρώ, προσδοκώντας να περάσουν κάτω από τα ραντάρ της εφορίας.
Η σύγκριση 2021- 2022 δείχνει ότι γύρω στους 35.000 φορολογούμενους πέρασαν το κατώφλι των 10.000 ευρώ, αλλά είναι προφανές ότι ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί σε αυτούς.
Οι έλεγχοι θα αφορούν στις δαπάνες που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2022 για το φορολογικό έτος 2021 και συγκεκριμένα εάν, αυτές που δηλώθηκαν ή εκείνες που τεκμαίρει η εφορία ότι πραγματοποιήθηκαν, καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Διασταυρώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελεύθερων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο, επομένως από το πρώτο ευρώ και συνεχίζουν να επιβαρύνονται με το μνημονιακό κατάλοιπο του τέλους επιτηδεύματος με 650-1.000 ευρώ.
Τα δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που αναρτούν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην πλατφόρμα myData, θα διασταυρωθούν με πληροφορίες τόσο από πηγές άμεσα διαθέσιμες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όσο και από άλλες πηγές, από τις οποίες μπορεί να προκύψει έμμεσα το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων πολλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των διασταυρώσεων θα είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν αποκρυβεί φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα.
Οσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ για καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Σκανάρονται ακίνητα και γονικές παροχές
Διασταυρώσεις τρέχει η ΑΑΔΕ και για 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων, που έγιναν μετά τον Μάρτιο του 2021 με «ρευστό», γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές όπου υπάρχει οσμή «μαύρου χρήματος» και 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβίβασης, στις οποίες τσεκάρεται η απαλλαγή από τον φόρο.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να κάνουν φύλλο και φτερό τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ που εμφανίζουν στην εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεών χρημάτων.
Έξτρα φόρος 33%
Σε περίπτωση που το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η Εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και σε όσους δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού που με βάση το νόμο θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επιπρόσθετα ο φάκελος θα αποσταλεί για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Επιπλέον από το «σκάνερ» της Ανεξάρτητης Αρχής θα περάσουν οι δωρεές και γονικές παροχές του τελευταίου έτους με στόχο να εντοπιστούν περίεργες «μεταβιβάσεις» ακινήτων, χρημάτων, ομολόγων, μετοχών κλπ.
Αλλες διασταυρώσεις
Ο μακρύς κατάλογος της Εφορίας περιλαμβάνει και εργαζομένους και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, ιδιοκτήτες με αδήλωτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν αποδοχές από το εξωτερικό και έχουν ξεχάσει να τις δηλώσουν.
Οπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, κατά προτεραιότητα οι διασταυρώσεις θα αφορούν φορολογικές υποθέσεις του 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η φορολογική διοίκηση είχε εντοπίσει περίπου 100.000 φορολογούμενους να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωσή τους εισοδήματα από αναδρομικά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό, εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.
Οι φορολογούμενοι αυτοί κλήθηκαν να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις πριν η Εφορία τους βεβαιώσει το φόρο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Για όσους δεν σπεύσουν στην Εφορία, θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του φόρου κατ΄ εκτίμηση και εν συνεχεία θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους.
Τι ελέγχουν οι εφοριακοί
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:Τ
  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα