Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μη εισπράξιμα 2 στα 3 χρέη στα Ταμεία


Πρακτικά μη εισπράξιμα θεωρούνται τα 2/3 των ληξιπρόθεσμων χρεών στα Tαμεία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο "Κ" αρμόδια στελέχη. Τα χρέη αυτά χρονολογούνται πριν από το 2009, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, η οποία οδήγησε στα Μνημόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει δημοσιοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρέη αυτά, τα οποία εκτιμάται από δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ και αφορούν πάνω από 652.000 μητρώα οφειλετών.
Όσον αφορά τα χρέη μετά το 2009, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, ανέρχονται σε 15,5 δισ. ευρώ και αφορούν πάνω από 1,646 εκατ. μητρώα οφειλετών.
Tα 15,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2009-2023, δηλαδή των τελευταίων δεκατεσσάρων χρόνων, εκτιμάται πως, "θεωρητικά", είναι πιο εύκολα εισπράξιμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το ΚΕΑΟ "εξαιρεί" από τις ενέργειες είσπραξης (ειδοποιήσεις, κατασχέσεις κ.λπ.) τα χρέη της περιόδου προ του 2009. Αντίθετα, οι ενέργειές του είναι ενιαίες για όλες τις οφειλές, ανεξαρτήτως "ημερομηνίας γεννήσεως", χωρίς όμως να είναι "ενιαίες" οι προσδοκίες είσπραξής τους.
Και αυτό γιατί, όσο παλιότερη είναι μια οφειλή, τόσο πιο πιθανό είναι η επιχείρηση-εργοδότης (με οφειλές στο τέως ΙΚΑ) να έχει κλείσει ή ο ελεύθερος επαγγελματίας (με οφειλές στον τέως ΟΑΕΕ ή το τέως ΕΤΑΑ) να έχει αποβιώσει. Συνεπώς, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές.
Σε σχέση με τη συνολική εικόνα, ο όγκος των ασφαλιστικών χρεών έχει πλέον εκτοξευθεί στα 46,5 δισ. ευρώ (β’ τρίμηνο του 2023). Τα χρέη αυτά αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2022 (7%).
Από την άλλη μεριά, όμως, μειώθηκε το πλήθος των οφειλετών και κατά βάση των μικροοφειλετών. Συγκεκριμένα, μεταξύ β’ τριμήνου του 2022 και β’ τριμήνου του 2023, κατά πρώτον, μειώθηκε (4%) το πλήθος των επιχειρηματιών (εργοδοτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών) οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ, αν και ο συνολικός όγκος των ασφαλιστικών χρεών αυξήθηκε.
Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 93.794, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 σε 2.298.764 μητρώα.
Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί πως η μείωση προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής, μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ (κατά 198.064 μητρώα συνολικά ή σχεδόν 10%).
Παρ’ όλα αυτά, μείωση των εσόδων από τις ρυθμίσεις σημειώθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ρυθμίσεις ανήλθαν κατά το β’ τρίμηνο του 2023 στα 392 εκατ. ευρώ, έναντι 418 εκατ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Στο τέλος Ιουνίου 2023 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 340.328 και το ρυθμισμένο ποσό 4,462 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2023 ήταν 332.205 και το ρυθμισμένο ποσό 4,325 δισ. ευρώ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι έκτακτες ρυθμίσεις αναβίωσης των 120 και 72 δόσεων, μαζί και η ρύθμιση των 72 δόσεων για τις οφειλές που γεννήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου 2023, δηλαδή έναν μόλις μήνα πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων, 22.110 ήταν οι ενεργές ρυθμίσεις, 10.450 είχαν χαθεί, ενώ μόνο 1.704 είχαν ολοκληρωθεί.
Τι γίνεται με την παραγραφή οφειλών
Εγκρίνονται 2 στις 3 αιτήσεις για "κούρεμα" ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ". Ο λόγος για την παραγραφή ασφαλιστικών χρεών που δεν έχουν βεβαιωθεί έπειτα από παρέλευση δεκαετίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα:
- Έχουν υποβληθεί 6.298 αιτήσεις.
- Έχουν εγκριθεί 2.584.
- Έχουν απορριφθεί 1.385.
Με άλλα λόγια, το 65% των αιτήσεων (ή σχεδόν τα 2/3) έχει εγκριθεί, ενώ το 35% έχει απορριφθεί. Παράλληλα, σε κατάσταση εκκρεμότητας βρίσκονται 2.329 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται πως με βάση τη σχετική διάταξη:
Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (οφειλές τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.):
- Ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο έπειτα από αίτηση του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή.
- Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ, όπου και εξετάζονται.
- Για την υποβολή της σχετικής αίτησης ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού. Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων Τaxisnet. Στη συνέχεια, με απλά βήματα, επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί.
Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.
Κατ’ εξαίρεση, όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα