Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Ευρωζώνη: Νέα βουτιά του πληθωρισμού τον Οκτώβριο βλέπουν αναλυτές - Τι θα σημάνει για τα ομόλογα


Νέα βουτιά έκανε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg εν όψει της ανακοίνωσης της πρώτης εκτίμησης από την Eurostat μεθαύριο, Τρίτη 30 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, προβλέπουν ότι υποχώρησε στο 3,1% - το χαμηλότερο επίπεδο διετίας – από 4,3% τον Σεπτέμβριο, όταν είχε μειωθεί επίσης σημαντικά από 5,2% τον Αύγουστο.
Οι συνέπειες για τα ομόλογα
Οι θετικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία μπορεί να έχει εισέλθει σε ρηχή ύφεση, έχουν κάνει μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων – όπως η JP Morgan Private Bank, η BlackRock και η Baring Investment Services – να υποστηρίζουν ότι ενισχύονται τα επιχειρήματα για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά και η οικονομία έχει εξασθενίσει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει ουσιαστικά άλλη επιλογή από το διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα τα επιτόκια και στη συνέχεια να αρχίσει να τα μειώνει από το καλοκαίρι του 2024.
Συνεπώς, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι πιθανότερο να μειωθούν παρά να αυξηθούν, προσελκύοντας έτσι αγοραστές καθώς οι τιμές τους κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις.
Πότε βλέπουν οι αγορές μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Ηδη, η ΕΚΤ στήριξε τους επενδυτές ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις τους τελευταίους 14 μήνες, με τις προσδοκίες να έχουν στραφεί πλέον στο πότε θα αρχίσει να τα μειώνει, ένα θέμα, για το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να τεθεί στο τραπέζι.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς» ότι η επόμενη μεταβολή των επιτοκίων δεν θα είναι η μείωσή τους, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της J.P. Morgan Private Bank.
Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, με βάση έρευνα της S&P Global, ήταν πολύ αδύναμα, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση μπορεί να έχει αρχίσει.
Σύμφωνα με τους traders της αγοράς χρήματος, η πιθανότητα μίας νέας αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι ελάχιστη, ουσιαστική χαμηλότερη από 10%. Παράλληλα, οι ίδιοι βλέπουν τώρα την πρώτη μείωση επιτοκίων τον επόμενο Ιούνιο, με το σύνολο των μειώσεων έως το τέλος του 2024 να φθάνει τις 80 μονάδες βάσης.
Πρόβλεψη για πτώση του δομικού πληθωρισμού
Σύμφωνα με αναλυτή της Vanda Research, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον η πτώση του δομικού πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - κάτω από το 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι συνέχισε να υποχωρεί στο 4,2%, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.
O ίδιος αναλυτής σημειώνει ότι το spread μεταξύ ων διετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά πάνω από το σημερινό επίπεδο των 200 μονάδων βάσης (2 ποσοστιαίων μονάδων). Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στο spread των 10ετών ομολόγων, το οποίο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.
Η απόκλιση εξηγείται από την ισχυρότερη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% στο γ΄ τρίμηνο, ο οποίος είναι ο ταχύτερος από το 2021, κάτι που συμβάλλει στο να διατηρούνται υψηλότερα τα επιτόκια της Fed. Οι traders εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 33% για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed έως τον Ιανουάριο. Την ερχόμενη Τετάρτη, η Fed αναμένεται να αφήσει το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, με τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ, να έχει δηλώσει ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων οδηγεί σε σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών.
Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα