Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η ΕΚΤ στην Αθήνα: Η ομοφωνία για το «φρένο» στα επιτόκια, οι διθύραμβοι για την Ελλάδα, το συρτάκι του Στουρνάρα και το τραγούδι της Λαγκάρντ


Την προσήλωση και την αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «επιστροφή» του πληθωρισμού στο 2% (στο 4,3% τον Σεπτέμβριο) επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ από την Αθήνα.
Τα… καλά νέα είναι αυτή τη φορά, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα -λόγω και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή - να κάνει μια «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πολύ ψηλά για πολύ καιρό, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να ξεκαθαρίζει ότι η παύση δεν σηματοδοτεί, αναγκαστικά και τον τέλος των αυξήσεων. Πόσο δε μάλλον μείωση καθώς μια τέτοια συζήτηση θεωρείται πολύ πρόωρη όπως είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, που αναχώρησε άμεσα από την Αθήνα με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόωρη η μείωση των επιτοκίων
«Οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μας συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Το βέβαιο είναι ότι σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη – και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος του έτους - με καθοδικά ρίσκα, ενδείξεις αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας και επενδυτικό φρένο λόγω υψηλών επιτοκίων, οι γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση. Ετσι, η απόφαση του Δεκεμβρίου, όπως είπε η Λαγκάρντ θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε για την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία.
Tο βλέμμα στην Μ.Ανατολή
Στην πραγματικότητα, το βλέμμα όλων και φυσικά των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή. «Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποκτούν λιγότερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον και να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη.
Αντίθετα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη, εάν η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας και τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξοδεύουν περισσότερα, ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ισχυρότερα από το αναμενόμενο.» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα εύσημα για την Ελλάδα
Σε αυτό το περιβάλλον, η πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη της επίσκεψη μετά από 10 και πλέον χρόνια (είχε επισκεφθεί την Αθήνα το 2012 ως πρόεδρος του ΔΝΤ επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου και τον Γιάννη Στουρνάρα υπουργό Οικονομικών) και υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες και χθες στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε καλύτερο σημείο από αυτό που βρέθηκε πριν την πανδημία.
«Εχει επιδείξει πρωτοφανή ανθεκτικότητα στην ανταπόκριση της στην κρίση και είναι σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκής οικονομίες. Ο Γιάννης Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί succsess story, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για να επιστρέψουμε στην αξιολόγηση Α+ στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα για δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον το waiver για να ενταχθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων καθώς διαθέτει πλέον επενδυτική βαθμίδα.
No regrets..
Ρωτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ αν έχει μετανιώσει για κάτι στη μέχρι τώρα θητεία της, που λήγει το 2027, Απάντησε πως όχι και συμπλήρωσε «δεν πρόκειται να σας το τραγουδήσω, αλλά ‘’υπάρχει’’ ένας διάσημος Γάλλος τραγουδιστής που το έχει κάνει πολύ καλύτερα από ότι θα μπορούσα ποτέ να το τραγουδήσω», εννοώντας προφανώς την Εdith Piaf και το “Non, je neregrette rian” (Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα).
Το συρτάκι του Στουρνάρα
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αποχαιρέτησε τους φιλοξενούμενους του που παρέμειναν και χθες στην Αθήνα, με χαλαρό δείπνο στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν όχι μόνο με τον χώρο αλλά και με τον χορό καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας, ο απαλαγμένος από το άγχος καθώς όλα κύλησαν εξαιρετικά το διήμερο που πέρασε, ξεσήκωσε τους καλεσμένους του με συρτάκι.
Γεγονός είναι ο Διοικητής έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος, καθώς πέρα τα εύσημα που άκουσε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα, πήρε τα εύσημα και για τη φιλοξενία. Η Τράπεζα της Ελλάδας με ίδια μέσα και προετοιμασία ενός έτους φιλοξένησε για δύο μέρες τους υψηλούς προσκεκλημένους.
Ηταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε και γιορτάστηκε δέοντος. Το project ήταν πρωτόγνωρο, καθώς ήταν μια Σύνοδος Κορυφής που κύλησε άψογα και απέσπασε τα συγχαρητήρια και τις δημόσιες ευχαριστίες της Κρίστιν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους να απολαύσουν την Αθήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα