Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ποινικός κώδικας: Περισσότερα χρόνια στη φυλακή για ειδεχθή εγκλήματα - Οι αλλαγές που έρχονται


Σημαντικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα φέρνει η κυβέρνηση. Το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Σύμφωνα τις νέες διατάξεις προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες στο εξής σχεδόν όλα τα κακουργήματα, κλοπές, ληστείες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες και άλλα, θα τιμωρούνται αυστηρότερα με μεγαλύτερες ποινές.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 15 χρόνια, που είναι σήμερα οι ποινές για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, στο εξής ορίζονται στα 20 χρόνια. Αυστηρότερες ποινές προβλέπονται επίσης η και για τα εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας.
Περισσότερη φυλακή
Αύξηση της ανώτατης ποινικής κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνιαΠερισσότερα χρόνια στη φυλακή για την έκτιση της ποινής (υφ όρο απόλυση)
Στη φυλακή για πλημμελήματα
Για ποινές έως ένα χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη
Για ποινές από 1-2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει είτε να διατάξει τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας
Για τα εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας
Για απόπειρα βιασμού μπορεί να επιβληθεί η ποινή του ολοκληρωμένου εγκλήματος
Η μέγιστη ποινή από τα 8 ανεβαίνει στα 20

video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα