Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ανησυχία στη Βρετανία: Εντοπίστηκε νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο


Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο ενός νέου στελέχους της γρίπης των χοίρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Η λοίμωξη A(H1N2)v ανιχνεύθηκε σε ένα συνηθισμένο τεστ διαλογής γρίπης σε ένα ιατρείο γενικής ιατρικής στο Βόρειο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με το BBC.
Τι ερευνούν οι επιστήμονες
Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι το άτομο είχε αναπνευστικά συμπτώματα, μια ήπια ασθένεια και είχε αναρρώσει πλήρως από τη μόλυνση. Οι έρευνες θα εξετάσουν από πού προήλθε η λοίμωξη και τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Ανθρώπινες λοιμώξεις από ιούς της γρίπης των χοίρων συμβαίνουν - έχουν αναφερθεί 50 περιπτώσεις του ιού A(H1N2)v παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια. Τον Αύγουστο αναφέρθηκε ένα κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η λοίμωξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελαφρώς διαφορετική από τις πρόσφατες ανθρώπινες περιπτώσεις γρίπης των χοίρων παγκοσμίως, λένε αξιωματούχοι υγείας, αλλά παρόμοια με τη γρίπη των χοίρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2009, υπήρξε πανδημία γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους που προκλήθηκε από έναν ιό που εξαπλώθηκε σε χοίρους, πτηνά και ανθρώπους. Η UKHSA δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την επιτήρηση μέσω των ιατρείων γενικής ιατρικής και των νοσοκομείων στα μέρη του Βόρειου Γιορκσάιρ όπου εντοπίστηκε το κρούσμα.
Η Meera Chand, διευθύντρια περιστατικών του οργανισμού, δήλωσε: «Ο οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό: Εργαζόμαστε γρήγορα για να εντοπίσουμε τις στενές επαφές και να μειώσουμε κάθε πιθανή εξάπλωση. Σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα, διεξάγονται έρευνες για να μάθουμε πώς το άτομο απέκτησε τη λοίμωξη και να εκτιμήσουμε αν υπάρχουν περαιτέρω συναφή κρούσματα».
Η νέα υπουργός Υγείας Victoria Atkins δήλωσε ότι το άτομο εντοπίστηκε μέσω ενός «ενδελεχούς και εκτεταμένου» προγράμματος ελέγχου και παρακολούθησης που εφαρμόζει το UKHSA.
«Είναι καλό που εντοπίστηκε αυτό το κρούσμα -παρακαλείστε να εμπιστευτείτε την UKHSA να κάνει τη δουλειά της και να παρακολουθεί προσεκτικά», δήλωσε η ίδια. Τα άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με άλλους, ιδίως με ηλικιωμένους ή ευάλωτους, με άλλες παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα