Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Δ. Μπούρλος - Συντάξεις: Ασαφές το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αναπηρίας


Από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση είναι προφανές ότι ωφελείται η πλειονότητα των συνταξιούχων που απασχολούνται ή αυταπασχολούνται ή προτίθενται να απασχοληθούν ή να αυταπασχοληθούν. Κι αυτό γιατί στην συντριπτική πλειοψηφία, αυτό που θα τους παρακρατείται (όταν απασχολούνται ως μισθωτοί) ή αυτό με το οποίο θα επιβαρύνονται (όταν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες) είναι σαφώς χαμηλότερο από το 30% της κύριας και επικουρικής σύνταξης που παρακρατείτο από την σύνταξη με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς.
Η ασάφεια
Θεωρώ όμως για την κατηγορία των συνταξιούχων αναπηρίας που επιθυμούν να εργασθούν ως μισθωτοί ή ως αυταπασχολούμενοι με τις νέες ρυθμίσεις δεν αποσαφηνίζεται υπό ποιες ακριβώς προϋποθέσεις μπορούν να εργασθούν, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην σύνταξή τους.
Η αναφορά των ρυθμίσεων και η παραπομπή σε προγενέστερους νόμους, επιτείνει την ασάφεια, αφού οι προγενέστεροι νόμοι, κάνουν αναφορά στο τι μπορεί να κερδίζει, συγκρίνοντας αυτό που κερδίζει, με όσα κερδίζει ένας υγιής μισθωτός. Κι αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, αφού ένας συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80% για παράδειγμα, δεν μπορεί να κερδίζει, χωρίς να κοπεί η σύνταξη, ποσό μεγαλύτερο από το 1/5 όσων κερδίζει υγιής μισθωτός με τα ίδια με αυτόν δεδομένα. Ποιος λοιπόν μπορεί κατηγορηματικά να διαβεβαιώσει, υπ΄ αυτά τα δεδομένα, ότι δεν θα έχει θέμα με την σύνταξή του, αν εργασθεί και κερδίζει για παράδειγμα 400 ευρώ το μήνα;


Συνταξιούχοι αναπηρίας με ελεύθερο επάγγελμα
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το πρόβλημα είναι οξύτερο, αφού το τι κερδίζει το γνωρίζει μετά την πάροδο του έτους και αφού υποβάλει την φορολογική του δήλωση, στην οποία θα αποτυπώνεται το ετήσιο κέρδος του.
Στην περίπτωση αυτή, τι θα γίνεται; Θα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση, να του διακόπτεται αναδρομικά η συνταξιοδότηση, αν ο ΕΦΚΑ θεωρήσει ότι υπερέβη το εντελώς ασαφές και αόριστο όριο.
Πέραν αυτού, ένας ελεύθερος επαγγελματίας πάντοτε στοχεύει την βελτίωση των κερδών του. Στην περίπτωση λοιπόν του συνταξιούχου αναπηρίας που ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα, θα γίνεται αυτοπεριορισμός της επαγγελματικής ανέλιξης, προκειμένου να μην καταλήξει σε διακοπή της σύνταξης;
Η εγκύκλιος
Να θυμίσω επίσης ότι μόλις προ ολίγου χρόνου είχε εκδοθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που ως προϋπόθεση απονομής της επικουρικής σύνταξης έθετε την διακοπή εργασίας ή απασχόλησης. Πως λοιπόν θα λειτουργήσει το σύστημα με βάση τις νέες ρυθμίσεις; Θα διακόπτει την δραστηριότητα, προκειμένου να λάβει την σύνταξη αναπηρίας και θα επανεκκινεί, μετά κάποιο έλεγχο, την δραστηριότητα;
Η παροχή δυνατότητος εργασίας των συνταξιούχων αναπηρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και βεβαίως απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις, δεδομένου ότι οι συντάξεις αναπηρίας είναι πολύ χαμηλές χωρίς επ΄ ουδενί να συνιστούν αναπλήρωση εισοδήματος. Αυτό όμως πρέπει, για να λειτουργήσει ορθά, να γίνει με συνολικότερη προσαρμογή της νομοθεσίας την οποία πρέπει να περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα