Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Κυβερνητικές αντιδράσεις για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ: «Ασέβεια στη χώρα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά»


Σφοδρές είναι οι κυβερνητικές αντιδράσεις στην άνευ προηγουμένου ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για τις δηλώσεις στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Μαρινάκης: Η στάση της Βρετανίας δεν δείχνει σεβασμό στην Ελλάδα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως: «Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού και εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε για τις δηλώσεις με τις πάγιες θέσεις της χώρας».
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «η ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».
«Προτιμότερο είναι η έκφραση μια διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός από μια άλλη χώρα με βαριά ατζέντα όπως είναι το Μεσανατολικό», είπε και πρόσθεσε ότι στη στάση αυτή απαντάει η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και τόνισε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του δε φοβάται να τις εκφράσει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η στάση της βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα.
«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού».
Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω στη στάση αυτή και αφορά και άλλα ζητήματα ο κ. Μαρινάκης είπε: «νομίζω ότι η αιτία είναι αυτό το ζήτημα αυτό» και κατέληξε ότι «η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της».
Συρεγγέλα: Είναι μια πολιτικά απρεπής πράξη – Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις
Και η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο OPEN δήλωσε πως «σαφώς είναι μια πολιτικά απρεπής πράξη. Άλλο να υπάρχουν κάποια επιχειρήματα εναντίον και άλλο να μην γίνεται συνάντηση. Αυτό σημαίνει κι΄όλας ότι δεν μπορείς με κάποιον τρόπο να στηρίξεις και τα επιχειρήματά σου. Εμείς συνεχίζουμε και είναι πάγιες, διαχρονικές, ελληνικές θέσεις η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Νομίζω το έκανε ξεκάθαρο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο BBC και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με το βρετανικό μουσείο, με την διοίκηση, που έχει και την αρμοδιότητα. Σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι γιατί είναι θέσεις διαχρονικές που τις έχει η χώρα από πάρα πολλά χρόνια. Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και θα συνεχίσουμε με τις διαπραγματευτικές προσπάθειες ώστε να υπάρχει η επανένωση το συντομότερο δυνατόν».
Τσιόδρας: Ήταν θυμωμένος ο Μητσοτάκης - Πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ
Με τη σειρά του και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν «θυμωμένος» με αυτήν την εξέλιξη.
«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι ‘κοίταξε να δεις, δε θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό’. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε στο Mega.
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ. Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
«Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς, γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
«Ενημερώθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία ότι λόγω αλλαγής του προγράμματος του κ. Σούνακ δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού ότι ο λόγος ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και η έκφραση της πάγιας ελληνικής θέσης για τα γλυπτά. Εμείς θα θέταμε το ζήτημα των γλυπτών, ήταν σαφές. (…) Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δε σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας».
«Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, πράγμα το οποίο γίνεται. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό μουσείο για την επανένωση των μαρμάρων στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι σταματάει η προσπάθεια εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλοί στην Βρετανία πλέον που λένε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστέψουν στην Αθήνα. Δεν ήταν το ίδιο πριν από κάποια χρόνια. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τα προηγούμενα 4 χρόνια, σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στη Βρετανία», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα