Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Γιατί ονομάστηκε το Φεγγάρι του Κάστορα


Το «Φεγγάρι του Κάστορα», η προτελευταία πανσέληνος του 2023, υπόσχεται, στους λάτρεις της αστρονομίας και τους παρατηρητές του ουρανού, ένα ενδιαφέρον θέαμα απόψε (27/11).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Forbes, το φεγγάρι, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου του Νοεμβρίου, θα φαίνεται μεγαλύτερο και, για περίπου 15 – 20 λεπτά, θα αποκτήσει έντονο, πορτοκαλί χρώμα. Η αλλαγή χρώματος οφείλεται στο ότι, η θέση του φεγγαριού, εκθέτει το πυκνότερο τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης. Σε σύγκριση με το μικρού μήκους κύματος μπλε φως, το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί, ταξιδεύει με μεγαλύτερη ευκολία μέσα από την ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με τα κύματα του πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος, τα οποία και παραμένουν σχετικά ανέπαφα, το μπλε φως προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται.
Το φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει μία εντυπωσιακή εικόνα στον ουρανό, ενώ το φεγγάρι αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέαμα ενώ, πάντα οι πανσέληνοι προσφέρουν την ευκαιρία να συνδεθούν, οι παρατηρητές τους, με την απέραντη ομορφιά του σύμπαντος.
Γιατί η αποψινή πανσέληνος ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»
Το όνομα προέρχεται από τους ιθαγενείς της Αμερικής και, κατά την εκάστοτε περίοδο, σχετίζεται με τις συνήθειες των ζώων. Η εκδοχή του Old Farmer’s Almanac αναφέρει ότι, οι πανσέληνοι, παίρνουν τα ονόματά τους από τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εκάστοτε μήνα. Οι κάστορες αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον χειμώνα τον Νοέμβριο. Μετά τη συγκέντρωση αρκετής τροφής, προκειμένου να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες, καταφεύγουν στις φωλιές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα