Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Eurostat: Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Στο 2,4% στην Ευρωζώνη


Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση από 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο. Παρά τη μείωση, επομένως, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από της Ευρωζώνης.


Μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα - Μείωση των τιμών ενέργειας
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο απότομα από το 2,4% που είχε υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο, κόντα στη γενικότερη τάση της Ευρωζώνης, καθώς επιταχύνθηκαν οι τιμές των τροφίμων. Τον Νοέμβριο, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκαν στο 7,7% από 8,8% τον προηγούμενο μήνα, με τις αυξήσεις να παραμένουν μεγάλες και υψηλότερες από την Ευρωζώνη, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 6,9% έναντι 7,4%, αντίστοιχα.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν ελαφρά περισσότερο από τον Οκτώβριο (7,2% έναντι 6,8% τον Οκτώβριο), ενώ στην Ευρωζώνη η μείωση ήταν μεγαλύτερη (11,5% έναντι 11,2%). Μεγάλη επιβράδυνση καταγράφηκε στις τιμές των υπηρεσιών, στο 2,4% από 3,4%, ενώ μικρότερη ήταν η επιβράδυνση στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (στο 3,4% από 3,6%).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, μειώθηκε ελαφρά στο 3,4% από 3,6% τον Οκτώβριο.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη σημειώθηκαν στα τρόφιμα (6,9% από 7,4% τον Οκτώβριο), ενώ στις υπηρεσίες αυξήθηκαν 4% από 4,6% και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα 2,9% από 3,5%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 11,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα