Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Συνταξιούχοι: Ποιοι χάνουν έως και 5 συντάξεις - «Χάνεται» ένα επικουρικό μέσα στο 2016 - 18 ψαλίδια για όλους


Σε δυσχερή θέση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι με τα «ψαλίδια» που έχουν γίνει στο εισόδημά τους αλλά και με ένα λογιστικό τρικ που μειώνει κατά μία τη σύνταξη από το επικουρικό τους.

Συνταξιούχοι: Ποιοι χάνουν έως και 5 συντάξεις - «Χάνεται» ένα επικουρικό μέσα στο 2016 - 18 ψαλίδια για όλους ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με την αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής για το 2016 (και μόνο για αυτή τη χρονιά) οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12!
Ετσι,
* Μέχρι και τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Ετσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 28-29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές.

* Με την αλλαγή που έγινε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).
Ενώ δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.
Ενας δικαιούχος επικουρικής 200 ευρώ θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου να έχει 11 πληρωμές, ήτοι να έχει πάρει 2.200 ευρώ, ενώ αν δεν άλλαζε η ημερομηνία θα είχε 12 πληρωμές, ήτοι 2.400 ευρώ.
Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν 18 ακόμη παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα. Σύμφωνα με τα Νέα είναι:
Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με δραματική μείωση των εισοδημάτων τους είναι ζευγάρια συνταξιούχων που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χωρίς επικουρική, αλλά λαμβάνουν και οι δυο ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ. Σε αυτούς, εφόσον υπερβαίνουν το οικογενειακό πλαφόν των 11.000 ευρώ θα κοπεί τελείως το ΕΚΑΣ και συνολικά και οι δυο μαζί  θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από 5 συντάξεις το χρόνο!
Αλλοι και οι περικοπές για τους άλλους συνταξιούχους δεν είναι μικρότερες, αφού χάνουν έως και τρεις συντάξεις το χρόνο. Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ με κατώτατη κύρια σύνταξη 486 ευρώ και επικουρικό 180 ευρώ χάνει το μηνιαίο επίδομα των 115 ευρώ, άρα το χρόνο 1.380 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα